Redactor: Irina Miron

Mai multe companii britanice de medicamente au fost acuzate de „jaf la drumul mare” în detrimentul sistemului național de sănătate după ce au folosit o cale pe care o numesc legală pentru a crește prețurile la medicamente, în unele cazuri, cu până la 2 mii de procente, relatează agenția Agerpres cu referire la publicația britanică  „The Independent”. 

Potrivit sursei citate, cel puțin 15 tipuri de medicamente și-au majorat substanțial prețul, după ce s-au „plimbat” de la o firmă la alta. Așa zisa înșelătorie legală a provocat reacția Asociației Medicale din Marea Britanie, care a avertizat că în consecință,  pacienții ar putea fi privați de tratamente vitale dacă prețul produselor farmaceutice va crește la nivelul care Sistemul Național de Sănătate pur și simplu nu și le va mai putea permite.

În contextul acestei practici extrem de controversate, firme mari producătoare de medicamente vând produse farmaceutice utilizate în mod obișnuit de către Sistemul Național de Sănătate unor companii care acționează în afara schemei guvernamentale de reglementare a prețurilor la produse farmaceutice.

Firmele care cumpărau medicamentele aveau libertatea de a stabili ce prețuri doresc. Mai exact, portița legală existentă permitea marilor producători de medicamente să vândă dreptul de comercializare al unui tratament, atunci când patentul acestuia expira. Ulterior, cumpărătorul putea da un nume nou medicamentului și avea dreptul să-l vândă la un preț umflat.

Într-unul din cele mai controversate cazuri, costul unui medicament pentru epilepsie, prescris pentru mii de pacienți, a crescut de 24 de ori față de prețul inițial. Un alt medicament, Epanutin, produs de Pfizer și utilizat de aproximativ 100 de mii de britanici, costa aproximativ 67 de pence pentru 50 de miligrame. După vânzarea patentului către Flynn Pharma, prețul acestuia a crescut până la aproape 16 lire la același gramaj.

Totodată, prețul altor medicamente utilizate pentru tratarea unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și schizofrenia, au crescut de la aproximativ 4 lire pentru 5 mililitri la 23 de lire pentru aceeași cantitate, majorându-se cu 607 procente.

Astfel, Asociația Medicală a Marii Britanii a solicitat Guvernului să ia măsuri pentru a închide această „portiță” legală, exploatată de către unii dintre cei mai mari producători de medicamente din lume. Potrivit reprezentanților asociației, practica ar costa anual sistemul de sănătate, dar și contribuabilii până la 100 de milioane de lire în plus. Asta în condițiile în care  bugetul alocat sănătății este mult mai mic.

 

Articole relaționate:

Medicamente contrafăcute în valoare de peste 40 de milioane de dolari, confiscate de Interpol 

Curtea de Conturi: Importatorii de medicamente indică la vamă prețuri cu 300 procente mai mari decât cele fixate de producători. O mare parte din pastile vin din zone off-shore