Autor: Veronica VolcovParascovia Sula 

Majoritatea cadrelor medicale din țară și-au primit salariile majorate pentru luna iulie și atât de mult așteptateAstfel salariul de bază e mai mare cu 20 la sută, așa cum a promis Ministerul Sănătății, la care se adaugă și bonusurile pentru indicatorii de performanță îndepliniți de fiecare lucrător medical în parte. Însă, deși majoritatea directorilor de spitale spun că au elaborat aceste criterii, mulți nu au reușit să evalueze angajații, precum scrie în noul regulament al salarizării cadrelor medicale. Explicația e simplă – au fost în criză de timp. Directorii promit însă că vor face acest lucru deja pentru luna august. Potrivit noului regulament de salarizare a cadrelor medicale cea mai mare creștere salarială ar trebui s-o simtă tinerii specialiști.  

Am vorbit cu mai mulți lucrători medicali de la diverse instituții din țară pentru a vedea dacă au primit majorările promise, dar și dacă salariile au fost achitate în baza indicatorilor de performanță. Majoritatea s-au declarat mulțumiți de noile salarii și speră că în următoarele luni lucrurile nu se vor schimba. 

„Da, s-au majorat salariile. Toți lucrătorii sunt entuziasmați și mulțumiți de aceasta, dar îmi e greu să vă spun cu cât s-a mărit. Tot ce știu este că dacă înainte un asistent începător primea două mii, luna trecută au primit un salariu de peste trei mii de lei. Salariul depinde și în ce secție activezi. Se plătește diferit. La tinerii specialiști salariul a crescut cel mai mult. În luna iulie au fost achitați și indicatorii de performanță. Toți au primit adaosul de 15%”, a declarat pentru Sănătate INFO sora superioară de la Spitalul Raional Cahul. 

█ Salarii mai mari, de astăzi, pentru cadrele medicale din Moldova. „Nu pot să garantez că în practică vom avea lefuri majorate de la 1 iulie”

„Luna trecută am avut zece schimburi, pe când de obicei făceam șapte-opt. Pentru luna iulie am primit 3.200 lei, în iunie însă pare-mi-se 1.800. Sunt mulțumită de această schimbare. Avem credite și copii de întreținut. Dacă înainte mă mai gândeam să plec de aici, acum zic că mai rămân. Dar încă nu știm ce va fi mai departe. Sper să nu fie micșorări”, a afirmat pentru Sănătate INFO și  Svetlana Frumusachi, infirmieră în secția Îngrijiri Cronice la Spitalul raional Florești. 

Multe dintre instituțiile medicale nu au reușit să elaboreze până la capăt indicatori de performanță, iar altele, chiar dacă i-au definitivat, nu au reușit să evalueze angajații.  Totuși este vorba de un început, spun managerii mai multor instituții medicale, iar pe parcurs promit să atingă toate obiectivele noului mecanism de salarizare.  

În medie, salariile angajaților s-au mărit cu 27%. La asistentele medicale lefurile au crescut cu 40%, la infirmiere cu 50%. Iar la tinerii specialiști cu 30%. De exemplu pentru un indicator de performanță, care constituie 15% adaos la salariu, lucrătorul îndeplinește volumul de lucru necesar și se ia în considerare dacă pacienții sunt satisfăcuți. Dacă nu are nici o plângere, atunci automat se adaugă 15%. Prima lună am dat salariile fără să evaluăm indicatorii, am dat la maximum ca angajații să vadă cât pot primi dacă vor lucra corespunzător cu cerințele. În Hotărârea de Guvern mai este scris că dacă spitalul  mai are niște venituri atunci directorul poate să stabilească împreună cu o comisie de evaluare - indicatori interni. Și noi am stabilit pentru șefii de secție și asistente medicale superioare încă trei indicatori a câte 15%. Dacă le îndeplinesc medicii vor mai primi 45%, iar asistentele medicale încă 30% adăugător”, a declarat Valeriu Nichiforciuc, directorul Spitalului Raional Florești. 

„Eu sunt în concediu și de aceea cred că părerea mea este subiectivă acum. Salariile au fost alocate de luni. Pot să vă spun că în linii generale la toată lumea s-au mărit lefurileAcum prima lună nu reușit să evaluăm oamenii potrivit indicatorilor de performanță. Dar în general am făcut un plan și cei care s-au manifestat cel mai bine au primit un salariu cu coeficientul cel mai mare. Am întrebat colegii dacă au primit salariu mai mare și toți au răspuns că da, au primit mai mult decât au avut. Salariile s-au mărit cu minimum 15%. Eu văd că toată lumea este mulțumită”, spune și Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.  

█ Noua metodă de salarizare a cadrelor medicale, aprobată de Guvern. „Reforme trebuie să facem, dar nu cu sabia în mână ca Ceapaev” 

Vom preciza că regulamentul de salarizare al medicilor a fost aprobat de Guvern pe 29 iunie și a intrat în vigoare la mijlocul lui iulie. Noul mecanism prevede creșterea lefurilor, mai ales pentru tinerii specialiști. Potrivit proiectului, din acest an vor fi eliminate salariile tarifare și vor fi incluse salariile de funcție, care vor fi calculate în baza indicatorilor de performanță. De asemenea, la salariu se vor mai adăuga și alte norme şi garanții salariale, care  reprezintă normele specifice de salarizare (pentru munca în zilele de sărbătoare, pe timp de noapte, înlocuirea personalului temporar absent), sporurile de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, precum și alte garanții minime stabilite de stat. 

Regulamentul a fost criticat dur de mai mulți specialiști în domeniul sănătății, inclusiv de Sindicatul „Sănătatea”. Printre discrepanțele proiectului, specialiștii au menționat o eventuală discriminare a doctorilor cu stagiu față de cei tineri.  

 

 Articole relaționate:  

Nemulțumiri legate de noua metodă de salarizare a medicilor. „Nu va duce la majorarea echitabilă a salariilor, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea lefei” 

Cu pixul și foaia de-acasă. Asistentele medicale, nevoite să-și cumpere birotică din propriul buzunar 

Ministerul Sănătății, cu capacități de „prezicător”. Instituția face instruiri cu privire la noua metodologie de salarizare, deși aceasta încă nu a ajuns la Guvern