Autor: Elena Cioina/ Viorica Tabac

Au declarat că vor face tot posibilul ca medicamentele să fie mai accesibile pentru populație, dar se întâmplă exact invers. Multe preparate dispar rând pe rând de piață, iar importatorii nu mai vor să le aducă în Moldova. Cel puțin aceasta este concluzia din informația oferită de Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) pentru Sănătate INFO. Autoritatea anunță că în urma unor controale efectuate în lunile iulie-august la mai multe întreprinderi farmaceutice a constatat că din farmacii lipsesc 60 de denumiri de medicamente. De asemenea, în perioada anilor 2015-2016 mai mulți producători de medicamente și-au retras o serie de produse de pe piața din Moldova.

Printre preparatele lipsă sunt Kalymin-60 mg, Oftan Catachrom, Tetracycline unguent oftalmic, Fenazepam și Salofalk. Responsabilii de la ADMD spun că lipsa acestora a fost pomenită cel mai des de către cetățenii care au sunat la  linia verde a instituției.

Kalyminul este un preparat utilizat în tratamentul mușchilor slabi, iar Oftan Catachrom reprezintă picături pentru ochi și este indicat în tratamentul cataractei. Preparatul este un antioxidant puternic ce neutralizează radicalii liberi.

Lipsă, în multe farmaci, este și Tetracycline, un unguent oftalmic indicat în tratamentul infecțiilor oculare externe. De exemplu, în cazul conjunctivitei purulente acute. La fel și Fenazepam-ul - un calmant ce se utilizează pentru relaxarea musculară. Este un medicament anti-psihotic care ajută la depășirea stresului emoțional, iar Salofalk-ul – este un comprimat gastro-rezistent și se utilizează în cazurile de colită ulceroasă, boală inflamatorie cronică a intestinului gros sau în cazul maladiei Cohn, atât în tratamentul profilaxiei bolilor acute, cât și în profilaxia recurențelor.

  Lipsesc mai multe medicamente din farmacii, iar producătorii refuză să le livreze. Agenția Medicamentului ar condiționa importul 

Am telefonat la mai multe farmacii din țară să vedem dacă într-adevăr medicamentele menționate lipsesc. Iată ce ne-au răspuns farmaciștii din rețeaua Farmacia Familiei de la Cahul: „Nu avem kalymin 60 mg, nici nu am avut. Oftan Catachron nu este. Tetracycline oftalmic nu este. Fenazepan tot nu este și nici de Salofalk nu dispunem în acest moment”, a menționat farmacista pentru Sănătate INFO.

Și în rețeaua de farmacii Felicia de la Bălți majoritatea acestor medicamente lipsesc. „ Kalymin 60 mg nu avem nici la un depozit. Oftan Catachron, de asemenea, nu avem. Tetracycline este. Fenazepam, cu prescripție la fata locului va spunem. Salofalk la fel”, a precizat farmacista.

La Ialoveni lipsește Tetracycline. Am avut saptamâna trecută și trebuie să facem comandă, este in alte farmacii din retea. Despre Fenazepan nu se dau informații. Salofalk la noi în retea nu este”.

„Kalymin 60 mg nu avem, dar avem alt preparat cu aceeași substanță activă. Trebuie însă rețetă de la medic. De asemenea, nu avem Salofalk, dar avem Mesalazol cu aceeași substanță activă”, ne-au spus și farmaciștii de la Cahul.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale precizează că pentru mai mult de jumătate dintre denumirile de medicamente ce lipsesc din Moldova au expirat certificatele de înregistrare. Totuși, instituția ne asigură că acestea reprezintă doar 0,6 la sută din cele 5.460 de medicamente înregistrate în Nomenclatorul de stat al medicamentelor, prin urmare, cităm: „nu e cazul să ne îngrijorăm”.

De asemenea, responsabilii ne anunță că au întreprins toate măsurile necesare pentru a asigura consumatorii cu aceste medicamente, iar drept dovadă, spune Agenția, Ministerul Sănătății a acceptat importul a 20 de denumiri de medicamente pentru care au fost eliberate autorizații. Acestea ar urma să apară în curând în farmacii. Alte 12 denumiri de medicamente vor fi propuse pentru autorizare Comisiei pentru importul produselor farmaceutice neînregistrate, pe parcursul acestei luni. Responsabilii nu precizează însă despre ce denumiri de medicamente este vorba.

„Restul medicamentelor, care din varii motive lipseau din farmacii, au analogi prezenți pe piața farmaceutică și pot fi substituite”, mai spun reprezentanții AMDM.

Totodată, Agenția confirmă ceea ce declarau anterior mai mulți importatori și distribuitori de medicamente - mai multe companii farmaceutice și-au retras o serie de produse de pe piața din Moldova în perioada 2015-2016, scrie în răspunsul instituției. Printre acestea: „S.C. Zentiva S.A., Gedeon Richter PLC, Medana Pharma SA, GlaxoSmithKline UK Limited”.

  Companiile farmaceutice, acuzate că limitează accesul la tratamentele inovatoare, stabilind un cost prea mare pentru medicamente 

Autoritatea spune că încearcă acum să convingă aceste companii să revină pe piață. La fel se poartă negocieri cu producători de medicamente care au plecat de pe piața farmaceutică din Moldova în perioada anilor 2013-2014, printre aceștia Teva Pharmaceutical Industries Ltd., Pfizer Europe MA EEIG, Santen OY, Madaus GmbH.

La rândul său,  producătorul autohton Balkan Pharmaceuticals SRL, urmează să acopere cu medicamentul Pyridostigmină, lipsa preparatului Kalymin-60 mg. „În acest sens, a fost pregătit un lot de 970 ambalaje, care va fi livrat, în funcție de graficul alcătuit de Ministerul Sănătății”, anunță AMDM. 

Amintim că acum două săptămâni Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a adunat într-o ședință mai mulți reprezentanți ai producătorilor, importatorilor și distribuitorilor de medicamente pentru a discuta situația pe piața farmaceutică și despre lipsa mai multor preparate din farmaciile din țară. În declarațiile făcute pentru Sănătate INFO, unii dintre aceștia au declarat că mai mulți producători refuză să importe medicamente în Moldova din cauza birocrației și a piedicilor care le impun autoritățile responsabile de reglementarea pieței farmaceutice. Aceștia s-au plâns că instituțiile medicale din țară sunt datoare cu milioane de lei pentru livrarea medicamentelor, iar în toamnă situația ar putea să se agraveze și mai mult.

  Articole relaționate:

AMDM prezintă informații arbitrare despre scumpirea medicamentelor 

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale trișează cu informaţia despre creşterea prețului medicamentelor. Majoritatea, totuşi, se scumpesc 

Șeful Agenției Medicamentului își ascunde o parte din avere