Redactor: Tatiana Povar

Aproape jumătate dintre elevii din India sunt supuși abuzurilor sexuale. Subiectul, care e unul tabu în această țară, a alarmat poliția. Din acest motiv ofițerii, care sunt femei, au început să viziteze școală după școală și să le explice copiilor ce este abuzul sexual, precum și să-i încurajeze să denunțe cazurile de abuz, relatează The Guardian.

Într-o sală din școala publică ,,Victor” din Shahdara o suburbie a  orașului Delhi, câteva sute pe copii sunt așezați pe podea, cu picioarele încrucișate, fiind ochi și urechi și ascultând istoria unei fetițe de doar 7 ani, pe nume Komal.

Părinții lui Komal se împrieteniseră cu un vecin nou. Unchiul Bakshi, așa îl numea fetița, o trata foarte afectuos, mereu avea dulciuri pentru ea, se jucau împreună, până când într-o zi bărbatul i-a propus un joc ce a făcut-o pe Komal să se simtă ,,murdară”. Istorioara a fost însoțită de un video care le explica elevilor diferența dintre atingerile ,,permise” și cele ,,interzise”. După care doi ofițeri de poliție le-au explicat copiilor ce înseamnă abuzul sexual.

În timpul sesiunii, mulți elevi au privit jenați video-ul prezentat de polițiste. Unii au declarat: „În casa noastră noi nu vorbim despre astfel de lucruri. Tatăl meu m-ar lovi, dacă am discuta așa ceva”, a mărturisit Neelam Sharma în vârstă de 12 ani.

Lecția a fost o parte a proiectului Nirbheek (ceea ce înseamnă Frica în limba hindusă) lansat în 556 de școli din nord-estul orașului Delhi în august, anul trecut, pentru a crește încrederea copiilor și adolescenților că trăiesc într-un mediu sigur și oricând pot apela la ajutor. De asemenea, copii au posibilitatea să lase mesaje de alarmă în niște cutiuțe poștale speciale, amplasate în fiecare școală.

Veenu Bansal, unul din inițiatorii proiectului afirmă că, cităm: ,,Eu am realizat că deși există legea împotriva abuzului la copii, pentru a depista aceste cazuri noi avem nevoie ca această lege să fie auzită în fiecare clasă. E foarte important să creăm o atmosferă de siguranță în care fiecare copil are posibilitatea să se exprime”.

Singurele statistici privind abuzurile sexuale asupra copiilor în India sunt dintr-un studiu guvernamental, realizat încă în 2007, care a arătat că jumătate dintre copiii sub vârsta de 18 ani a suferit cel puțin o formă de abuz sexual, de la viol până la pipăit și sărutat forțat. În primele șase luni de la implementarea proiectului, poliția a primit mai mult de 5 mii de mesaje verbale sau scrise, în care copiii se plâng că au fost abuzați sexual. Acest fapt a încurajat poliția să extindă proiectul în toate școlile din capitala Indiei.

Din cauza ignoranței, deseori, copii nici nu conștientizează că sunt abuzați, iar presiunile culturale de a respecta adulții și a te supune rudelor mai în vârstă îi face să ascundă și să se supună abuzului sexual. Criticii acestui proiect afirmă însă că nu poliția ar trebui să le vorbească elevilor despre abuzul sexual, ci că ar fi mai benefică introducerea în programul școlar a orelor de educație sexuală.

 

 Articole relaționate:

Când sexul cu soțul tău se transformă în viol

Contracepția - mijloace și metode anticoncepționale