Redactor: Tatiana Povar

Mulți oameni au iluzia că obțin o satisfacție de la munca pe care o depun, dar de multe ori realitatea e alta. Un studiu recent arată că jobul pe care îl ai la vârsta de 20-30 de ani îți poate afecta starea de sănătate la 40 de ani, scrie Medical News Today.

Jonathan Dirlam, doctorand în sociologie la Universitatea din Ohio din Statele Unite afirmă că, în 2014, aproape 52% dintre americani nu erau mulțumiți de jobul pe care îl aveau. Puțini dintre ei însă înțelegeau ce consecințe poate avea acest lucru asupra sănătății. Dirlam și-a pus drept scop cercetarea de lungă durată a efectelor lipsei satisfacției la locul de muncă.

Împreună cu un coleg de al său Hui Zheng, profesor de sociologie, au cercetat 6 mii 432 de angajați care și-au început activitatea în 1979. Pe atunci participanții la studiu aveau vârsta cuprinsă între 14-22 de ani. Oamenii au fost rugați să evalueze propria satisfacție față de munca pe care o fac, de la 1 (foarte nemulțumit) la 4 (foarte mulțumit). Astfel, 45% au afirmat că nu sunt mulțumiți de ceea ce fac și doar 15% sunt încântați de propriul loc de lucru.

Sănătatea mintală, afectată de nemulțumirea la locul de muncă

Toți participanții la studiu au prezentat careva probleme de sănătate cu care deja se confruntă, deși au doar 40 de ani. Ei au fost împărțiți în 4 grupuri, în funcție de nivelul de satisfacție pe care l-au relatat anterior. Persoanele care au fost nemulțumite toată viața la serviciu au un nivel mai înalt de depresie, au probleme legate de somn, emotivitate sporită și alte dereglări ce țin de sănătatea mintală.

█ Stresul la locul de muncă face victime. Maladia afectează tot mai mulți angajați 

De altfel, sănătatea mintală a oamenilor nesatisfăcuți de locul lor de muncă era mult mai afectată decât cea fizică. De asemenea, răceau mai des.

,,Nivelurile mai crescute a problemelor mintale, pentru grupul care nu este satisfăcut de munca pe care o fac, poate fi un factor declanșator al viitoarelor probleme de sănătate. Anxietatea și depresia sunt unul din precursorii problemelor cardiovasculare ce apar odată cu înaintarea în vârstă”, afirmă Hui Zheng.

Nu au fost descoperite careva dereglări fizice și psihice la persoanele care au declarat că sunt încântate de munca pe care o fac.

„Am constatat că există o legătură directă între satisfacția la locul de muncă și sănătate, care începe să se manifeste la vârsta de aproximativ 40 de ani", a declarat Dirlam, autorul principal al studiului.

Zheng a adăugat că o persoană nu trebuie să aștepte sfârșitul carierei sale pentru a vedea consecințele asupra sănătății cauzate de insatisfacția față de munca pe care o faci. Vom preciza că participanții la studiu au fost monitorizați până la vârsta de 40 de ani.

Studiul s-a încheiat înainte de Marea Recesiune mondială. „Recesiunea, cel mai probabil, a crescut nesiguranța locurilor de muncă și de nemulțumire, iar acest lucru poate avea efecte și mai grave asupra sănătății ", a conchis Dirlam.

 

█ Articole relaționate:

Riscurile la care se expun femeile care muncesc în condiții de stres. Neonatologii lansează un avertisment sumbru

Ce reguli de sănătate trebuie să respecți ca să obții o reușită mai bună la BAC. Riscurile administrării preparatelor de stimulare a memoriei 

Depresia, o alergie la viața modernă?