Redactor: Sabina Rebeja

România este în topul țărilor din Europa, cu cel mai mic număr de medici. Paradoxal, acest lucru se întâmplă chiar dacă numărul studenților la facultățile de medicină a crescut semnificativ din anul 1990 până în prezent. Statisticile arată că România are cel mai mic număr de medici din Europa, raportat la  populație, existând județe doar un medic pe specialități, cum ar fi oncologia, scrie www.zi-de-zi.ro

România se află pe penultimul loc în clasament, fiind succedată de Polonia. Potrivit directorului general al Școlii Naționale de Sănătate Publică Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, Cristian Vlădescu, dacă în anul 1990 media era de 250 de medici la 100.000 de locuitori, în prezent avem în jur de 300 de medici la 100.000 de locuitori, ceea ce reprezintă o creștere de 40%, dar mai puțin decât media europeană, care este de 320 de medici la același număr de locuitori.

 Topul raioanelor cu cei mai puțini medici de familie

„În ciuda aparențelor, numărul de medici a scăzut. Față de 1990, datele oficiale arată că numărul de medici a crescut în România. Numărul de studenți la medicină a crescut mult, evident, de unde eram atunci. Și atunci aveam un număr mic de medici raportat la populația din Europa, alături de Marea Britanie. La ora actuală, sistemul sanitar românesc are probleme referitoare la distribuția medicilor. Polonia are un număr de medici mai mic decât România raportat la populație. Deci, în afară de faptul că numărul este în continuare mic, dar mai mare decât acum 20 de ani, există un dezechilibru cantitativ și calitativ. Altfel spus, există zone întregi, județe și regiuni care au un oncolog pe județ” a explicat prof.dr. Cristian Vlădescu.

Profesorul a mai explicat că la fiecare generație de absolvenți de medicină sunt pierderi de aproximativ 30%, dar și ieșiri din sistem sau pensionări.

 Top 16 țări din lume care își plătesc cel mai bine doctorii

„Sistemul este destul de ineficient la noi, adică pregătești studentul șase ani de zile, după care nu vrea să facă nimic. Diferențele sunt minime între un student de anul întâi și unul care a făcut șase ani de facultate, are voie să practice sub supravegherea altui medic. Dacă nu urmează rezidențiatul, studenții nu pot practica medicina în România“, a spus Cristian Vlădescu, scrie www.zi-de-zi.ro

La celălalt capăt al clasamentului se situează Grecia, cu cei mai mulţi medici la o mie de locuitori – 6,13, potrivit „The Times“. Este urmată de Austria, cu aproape cinci medici la o mie de locuitori, Italia cu puţin sub patru medici la o mie de locuitori, Germania cu 3,73 şi Franţa, cu 3,27 medici la o mie de locuitori.

 

 Articole relaționate:  

Nemulțumiri legate de noua metodă de salarizare a medicilor. „Nu va duce la majorarea echitabilă a salariilor, în unele cazuri fiind admisă chiar micșorarea lefei” 

Cu pixul și foaia de-acasă. Asistentele medicale, nevoite să-și cumpere birotică din propriul buzunar 

Ministerul Sănătății, cu capacități de „prezicător”. Instituția face instruiri cu privire la noua metodologie de salarizare, deși aceasta încă nu a ajuns la Guvern