Autor: Sabina Rebeja

Instituțiile medicale din Moldova nu au personal calificat, departamente pentru managementul dispozitivelor medicale, și peste 80 la sută - nici echipamentele necesare pentru întreținerea acestora. Mai mult, doctorii mai folosesc pentru activitatea zilnică mail-urile personale și nu au sau nu le utilizează pe cele instituționale. Datele se regăsesc într-un studiu despre mentenanța dispozitivelor medicale în Moldova, efectuat de organizația neguvernamentală REPEMOL.

Despre situația dispozitivelor medicale din Moldova s-a vorbit la conferința Internațională „Health Technology Management”, desfășurată la Chișinău zilele trecute.

„Am cules 80 de chestionare completate de către instituțiile spitalicești de nivelul 2 și 3 și 137 de instituții de medicină primară. În concluzie, am observat că legătura dintre Ministerul Sănătății, Centru și instituții este foarte dificilă din cauza că e-mailurile care sunt standarde, deseori nu se utilizează. Astfel chestionarul pur și simplu nu a ajuns la instituții. Când am contactat instituțiile, mi s-au dat e-mailuri gen, „katya” și nu mai știu cum. Instituțiile nu utilizează mail-uri, nu există o practică de a utiliza e-mailuri standardizate sau cele care sunt oferite de Ministerul Sănătății pentru a avea o legătură continuă” și-a început prezentarea coordonatorul softului OpenMedis, Laurențiu Ionesii.

În urma efectuării studiului s-a constatat că 80% dintre instituțiile medicale nu au un departament care să se ocupe de managementul dispozitivelor medicale și doar 33% ar dori să le creeze. Majoritatea celor care au nevoie de asemenea structuri sunt spitalele, unde sunt concentrate cele mai multe dispozitive medicale.

█ Sute de aparate nefuncționale în spitalele din Moldova. Instituțiile nu au specialiști să le repare

Totodată, 90% dintre instituțiile medicale au câte un responsabil de întreținerea echipamentelor medicale, doar că acestea pe departe nu sunt specialiștii potriviți. Astfel, ca să urmeze ordinul venit de la Ministerul Sănătății, administratorii spitalelor au apelat în cel mai bun caz la contabili, iar în cel mai rău – la lăcătuși ca să facă mentenanța echipamentelor medicale. Bioinginerii sunt un lux pentru spitalele din Moldova, spun autorii cercetării.

De asemenea, 60% dintre instituțiile medicale țin evidența dispozitivelor medicale doar prin sistemele contabile, iar 80 la sută dintre ele și-ar dori un sistem electronic doar pentru evidența dispozitivelor medicale, care să fie conectat la sistemul contabil. „Astfel s-ar evita introducerea dublă a informației”, a declarat Laurențiu Ionesii.

„Vă dau un exemplu, la Open Medis, într-o instituție, o persoană a greșit două zerouri, a pus virgulă și două zerouri. Sistemul a anulat virgulele și am obținut dispozitiv medical de 100 de milioane. O așa greșeală strică toată statistica care este în instituția medicală. Având o legătură directă cu contabilitatea, cel puțin informația financiară, va fi verificată și corectă”, a adăugat Laurențiu Ionesii.

Potrivit studiului, 71% dintre instituții declară că efectuează zilnic mentenanța dispozitivelor medicale. Aici sunt incluse cele mai simple proceduri de întreținere, pe care le fac, de obicei, utilizatorii dispozitivelor medicale. Alte 75% dintre instituții efectuează mentenanța periodică, iar 82% dintre instituții nu au echipamentele necesare pentru a efectua aceste proceduri.

Potrivit coordonatorului softului OpenMedis, o mare influență în managementul dispozitivelor medicale o are conducătorul instituției medicale, iar faptul că acesta subcontractează servicii de întreținere, arată că majoritatea duc lipsă de personal calificat în managementul dispozitivelor medicale.

Sistemul informațional OpenMedis a fost aplicat, anul trecut, în spitalele din Moldova, printr-un ordin al Ministerului Sănătății. Acesta a fost creat pentru a avea un tablou mai clar al tuturor dispozitivelor existente în spitale și starea în care se află acestea. Astfel, în fișa fiecărui dispozitiv au fost introduse următoarele date: producătorul, modelul, data producerii, data achiziției, termenul de exploatare, data expirării garanției și cât de des este utilizat. Baza de date a sistemului a adunat până la 25.000 de dispozitive medicale în 180 de instituții.

█ Un soft pentru managementul echipamentelor medicale urmează să fie lansat, în premieră, în instituțiile medicale din Moldova

În cel mult o lună, Agenția Medicamentului ar urma să pună în aplicare un soft mai sofisticat de evidență și managementul dispozitivelor medicale. Cei care l-au dezvoltat sunt tot specialiștii de la REPEMOL. Ei spun că sistemul va fi, de fapt, o variantă îmbunătățită a sistemului vechi, OpenMedis, și a fost adaptat la condițiile Republicii Moldova.

„Primul sistem a fost adus din străinătate și ne-am ciocnit de anumite lucruri care în Moldova se făceau diferit sau legislația e diferită. Noua platformă va fi adaptată legislației din Moldova, astfel acesta va putea interacționa cu alte sisteme naționale, este vorba de sistemul informațional dezvoltat de AMDM, și anume „Registrul de stat al Dispozitivelor Medicale” unde sunt înregistrate dispozitivele medicale”, a precizat Laurențiu Ionesii.

Lansarea noului sistem informațional e preconizată pentru începutul lunii noiembrie.

Vom preciza că sistemul comun Informațional de Evidență a Dispozitivelor Medicale „OpenMEDIS” include toate dispozitivele medicale din sistemul de sănătate al Republicii Moldova. Acesta structurează dispozitivele medicale în baza criteriilor de statut al dispozitivului, gradul de uzură, anul de producere, termenul de garanție. Pentru prima dată în Republica Moldova, „OpenMEDIS” a fost implementat în baza a trei ateliere de mentenanță. A fost extins în anii 2010/2011 în cadrul a două proiecte elvețiene: pediatric (REPEMOL) și perinatologic (PERINAT).

 

█ Articole relaționate:

Sistemul Informațional Integrat în Sănătate, funcțional atât în Centre de Sănătate, spitale și în laboratoarele autonome. Ce funcții îndeplinește softul pentru fiecare instituție medicală în parte

Ce posibilități au cadrele medicale care folosesc Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS) 

Analize medicale efectuate mult mai sigur și operativ, datorită funcționalităților unice ale Sistemului Informațional Integrat în Sănătate