Autor: Irina Miron

Instruiesc șoferi direct în curtea spitalului de copii „Valentin Ignatenco. Aici, de mai bine de jumătate de an, fac lecții practice studenții de la Universitatea de Medicină, care vor să-și ia permisul de conducere. Orele se petrec de două ori pe săptămână, iar zgomotul motorului de mașină îi nemulțumește pe mai mulți pacienți.

Directorul instituției medicale, Nicolae Starciuc susține că lecțiile de instruire sunt absolut legale, după ce la începutul anului ar fi ajuns la un acord verbal cu administrația Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. „Nu a existat niciun fel de interes material, eu nu am primit bani de la ei. Le-am oferit terenul în baza unei înțelegeri reciproce, mai ales că nu ne încurcă cu nimic”, a precizat Starciuc. Mai mult, Nicolae Starciuc jură că tranzacția a fost încheiată legal și nu deranjează pe nimeni. 

Administrația Universității de Medicină recunoaște că orele practice se fac în baza unui contract cu directorul spitalului. 

În schimb, cu Direcția Municipală de Sănătate, s-a ajuns doar la o simplă înțelegere verbală. „Noi am primit o avertizare de la Direcție să încetăm lecțiile acum câteva săptămâni. Cred că de luni nu se vor mai face”, a declarat pentru SănătateINFO, prorectorul Universității de Medicină, Emil Ceban. 

Emil Ceban spune că nu a știut că pentru organizarea lecțiilor practice în ograda spitalului e nevoie de vreun acord scris de la Primărie. „Nimeni nu ne-a spus că trebuie un acord scris de la Primărie. Cu spitalul „V. Ignatenco” avem parteneriat. Acolo sunt mai multe catedre de-ale noastre, unde studenții fac practică. Acum nu știu unde vom instrui studenții care vor carnete de șoferi”, a mai precizat prorectorul de la medicină.

 „Directorul spitalului și-a depășit atribuțiile atunci când a încheiat acest contract. Noi le-am dat încă în iarnă un termen de câteva zile ca să nu mai organizeze lecții pe teritoriul spitalului. Pretura sectorului Centru trebuia să se asigure că asta nu se va mai repeta”, a spus, la rândul ei, juristul Primăriei Chișinău, Diana Gurschi. 

Reprezentanții Preturii infirmă însă acest lucru și spun că nu au avut o astfel de însărcinare. „Pretura nu s-a implicat deloc în acest caz”, a precizat Petru Budurin, vicepretorul sectorului Centru din Capitală.

 

Articole relaționate:

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente