Uniunea pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN) va organiza mâine, 19 octombrie, un manifest social în fața sediului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Scopul evenimentului este de a atrage încă odată atenția autorităților asupra necesității preluării finanțării programelor de reducere a riscurilor din Fondul de profilaxie al CNAM. CNAM urma începând cu anul 2016 să finanțeze 2 programe de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile. Deocamdată însă nu au fost nici măcar lansate procedurile de selecție a celor 2 programe pentru finanțare, chiar dacă Ministerul Sănătății le-a declarat drept prioritate în protejarea sănătății publice.

Astfel, în curtea CNAM va fi organizată o expoziție de fotografii, care va reprezenta istoriile de viață ale persoanelor care au beneficiat de serviciile programelor de reducere a riscurilor (schimb de seringi, tratament de substituție cu metadonă, servicii de consiliere medicală, psihologică, juridică, etc). La eveniment vor participa și persoanele care nemijlocit au decis să-și facă publică povestea, precum și responsabili care susțin eforturile UORN în procesul de trecere a programelor de la finanțarea externă la cea internă. Jurnaliștii vor avea posibilitatea să discute atât cu foști consumatori de droguri, cât și cu responsabilii de această problemă.

În cadrul evenimentului va fi lansată și campania de advocacy „Reducerea riscurilor funcționează!”. Aceasta se va desfășura în 10 raioane din Moldova. Scopul campaniei este sporirea gradului de informare și conștientizarea de către administrațiile publice locale a importanței programelor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile și de infectare cu HIV, sporirea nivelului de colaborare între autoritățile responsabile de prevenirea acestor riscuri și schimbarea percepției societății față de consumatorii de droguri. De asemenea, inițiatorii campaniei vor să convingă administrațiile publice locale că suportul financiar al localităților este foarte important pentru menținerea activității programelor de reducere a riscurilor.

Vom preciza că în contextul Declarației politice cu privire la HIV, făcute de către Moldova, în cadrul reuniunii de nivel înalt privind SIDA de la New York din iunie 2016, în contextul Programului Național de prevenire și control HIV/SIDA pentru anii 2016-2020, Ministerul Sănătății al RM a stabilit ca prioritate finanțarea a 2 programe de reducere a riscurilor de către  Fondul de profilaxie al CNAM. Deocamdată responsabilii în sănătate nu au demonstrat că fac pași concreți pentru realizarea angajamentelor pe care și le-au asumat.

Evenimentul va începe la ora 11.00, în curtea sediului CNAM, mun. Chişinău, bd. Grigore Vieru, 12.