Autor: Irina Miron

Peste 20% dintre femeile gravide din Moldova nu au consultat un medic, în 2012, în primul trimestru de sarcină. Asta chiar dacă, potrivit specialiștilor, această perioadă este foarte importantă pentru a depista mai ușor semnele, care ar determina diverse maladii congenitale. Majoritatea viitoarelor mame care au preferat să amâne vizita la doctor pentru cel de-al doilea trimestru de sarcină sunt din sudul Moldovei, comparativ cu nordul țării, unde numărul gravidelor luate la evidență în primul trimestru este mult mai mare.

Potrivit statisticilor, anul trecut, în evidența medicilor erau aproape 80% dintre femeile cu termenul de sarcină până la doisprezece săptămâni. Restul gravidelor nu se aflau în vizorul specialiștilor. Cele mai puține gravide supravegheate de medici erau în raionul Vulcănești – doar 64 la sută. În raioanele Hâncești și Șoldănești, au mers la consultații în primele douăsprezece săptămâni 67% dintre gravide, iar în raionul Leova, 68%. Directorul Centrului Medicilor de Familie din Leova, Vladimir Cernouțan recunoaște că un număr mare de gravide se adresează medicului abia la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină. „Acestea sunt femeile care au fost un timp plecate, însă cele mai multe dintre gravidele luate mai târziu sub supraveghere sunt din familii social vulnerabile, care nu sunt informate, sau chiar femei care nu au un medic în localitate”, a explicat Cernouțan.

Totodată, deși în regiune sunt organizate, cu regularitate, campanii de informare, realitatea arată că multe dintre femeile din acest raion sunt înregistrate în lista gravidelor mai târziu pentru că le ia prea mult timp să decidă dacă își doresc sau nu să păstreze sarcina, mai spune directorul Centrului Medicilor de Familie din Leova.

O situație mai bună este înregistrată în nordul Moldovei, mai exact, în raioanele Briceni, Sângerei și Ocnița, unde la evidența medicilor de familie sunt peste 80 % dintre gravide.

Șeful Catedrei obstetrică și ginecologie Valentin Friptu, de la Universitatea de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, susține că femeile care se adresează la medic după primul trimestru de sarcină își pun în pericol propria sănătate, precum și pe cea copilului.  „Femeile au datoria morală de a se pune la evidență până la 12 săptămâni de sarcină. Atunci se fac o serie de teste și examene medicale care arată cum se dezvoltă copilul și astfel pot fi prevenite cazurile de nașteri ale copiilor cu diverse malformații”, a precizat Friptu.

Potrivit Legii cu privire la asistența medicală obligatorie, serviciile medicale pentru femeile însărcinate sunt gratuite.

 

Articole relaționate:

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie 

Voluntari din obligație: Medicii de familie obligă gravidele să caute donatori de sânge