Autor: Irina Papuc

Medicii de la Spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” efectuează intervenții chirurgicale ortopedice și traumatologice cu dispozitive care se utilizează, de fapt, în construcții. Aceasta reiese dintr-un filmuleț video apărut pe internet. Directorul spitalului se apără și spune că totul nu este decât o înscenare. Totodată, alți doctori traumatologi spun că mașinăria nu se deosebește cu mult de cea folosită în medicină, ba mai mult cu trei ani în urmă și medicii de la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie foloseau pentru operații bormașinile din construcții.

Directorul Spitalului pentru copii „Valentin Ignatenco”, unde au fost surprinse imaginile, se apără și spune că nu s-au efectuat niciodată operații cu bormașina pentru construcții. „Sunt minciuni. Noi avem cumpărate trei dispozitive speciale pentru uz medical. Nu am folosit niciun dril. Cineva mi-a făcut-o intenționat”, a declarat pentru SănătateINFO, Nicolae Starciuc. Directorul susține că dispozitivul era unul medical, deși din imaginile video, publicate pe portalul pan.md, se vede clar că este vorba despre o bormașină, utilizată în construcții și care, în plus, era ruginită.

Totodată, directorii altor instituții de profil recunosc că au folosit și ei în operații bormașina industrială. „Nu se deosebește cu nimic aproape de cea medicală. O foloseam și noi acum trei-patru ani, doar că aveam grijă ca să fie sterilizată și acoperită cu un cearșaf chirurgical. Acum dispunem de patru mașini speciale. Nu sunt suficiente, dar numai recurgem la metodele vechi”, ne asigură Anatolie Taran, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie.

Ministerul Sănătății documentează cazul și promite să revină ulterior cu explicații.

 

Articole relaționate:

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente