Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, bolile respiratorii, precum pneumonia şi gripa, sunt în creştere în ultimii ani. Printre cele mai frecvente afecţiuni respiratorii întâlnite, în special la copii, sunt pneumoniile. Ultimele date ale Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP) arată că de la an la an tot mai multe persoane fac pneumonii. Specialiştii spun că maladia se manifestă mai grav la copiii mici şi adulţii cu vârsta de peste 65 de ani, precum şi la cei care suferă de alte afecţiuni pulmonare, cardiace, hepatice, etc.

Potrivit datelor CNSP numărul cazurilor noi de pneumonii și bronhopneumonii în Moldova, în 2015, a constituit 1,6 cazuri la 1.000 de oameni, cu 0,1 mai multe cazuri decât în 2014.
Alte date oferite de Centrul Naţional de Management în Sănătate arată că în 2015, de exemplu, incidenţa infecțiilor respiratorii acute, printre ele şi pneumoniile, la copiii de până la cinci ani, a fost mai mare decât în anul precedent. Mai exact, la o mie de copii au revenit 456 de bolnavi, cu 22 mai mulți decât în 2014 și cu 68 mai mulți decât în 2012.
Specialiştii în Sănătate publică spun că bolile aparatului respirator, în special pneumoniile, reprezintă o problemă actuală pentru sănătatea publică, mai ales că cele mai severe forme de pneumonie pot duce şi la deces.

Una dintre cauze, responsabile de creşterea infecţiilor respiratorii, ar fi poluarea aerului. În consecință, copiii sunt mai predispuși la diverse alergii, ce pot cauza aceste infecţii.

„Dacă altă dată micuții care făceau o infecție respiratorie stăteau acasă cel puțin două săptămâni, acum, părinţii îi duc după trei, patru zile înapoi, deoarece nu au cu cine să-i lase şi trebuie să se ducă la muncă. La grădiniţă, pe fon de infecție, copilul care are imunitatea slăbită poate lua alte infecții, care agravează și duc la progresia infecțiilor respiratorii spre o pneumonie”, spune pediatrul Oxana Turcu.

Un alt motiv din cauza căruia numărul copiilor cu infecţii respiratorii acute a crescut în statistici este și faptul că părinții merg cu ei la doctor. „Dacă înainte spitalele erau mai departe şi copiii cu infecţii în cazuri uşoare nu prea ajungeau la doctor, acum îi destul ca micuţii să facă febră şi să tuşească, că părinţii imediat se adresează. Astfel şi diagnosticul se pune mai intens. Mai sunt copii, la care plămânii sunt mai sensibili faţă de infecţiile respiratorii. Plus la asta copiii cu patologii cronice pulmonare sunt mai mulţi. Asta din cauza modului de viaţă şi a mediului ambiant, care e mai poluat şi poate duce la diverse alergii”, mai precizează Turcu.

Este important ca micuții să fie vaccinați pentru a fi protejați de maladie. „În primul rând copiii trebuie imunizați cu vaccin pneumocic. De asemenea, trebuie efectuată vaccinarea sezonieră împotriva gripei. Părinţii trebuie să evite locurile aglomerate. Dacă a făcut o infecţie respiratorie uşoară, atunci ar fi bine să stea acasă cel puţin zece zile. Camera trebuie aerisită. Copiii trebuie să meargă la plimbare”, a precizat Oxana Turcu.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății cea mai eficientă metodă de prevenire a pneumoniei este imunizarea împotriva infecției cu pneumococi, Hib, rujeolei, gripei și tusei convulsive. În Moldova profilaxia este gratuită și se efectuează în cadrul Programului Național de Imunizări:
Când se administrează vaccinul:
Vaccinul pneumococic (PCV) se administrează la 2,4 și 12 luni;
Vaccinul Pentavalent DTPc-HepB-Hib se administrează la 2,4 și 6 luni;
Vaccinul împotriva Rujeolei, Oreionului și Rubeolei (ROR) se administrează la 12 luni, 6-7 și 15-16 ani;
Vaccinul împotriva gripei se administrează anual grupurilor de risc sporit.

O situație alarmantă pentru Moldova ce ţine de prevenirea pneumoniilor, dar și a altor boli care au drept complicație pneumoniile și pot fi prevenite prin vaccinări, este faptul că mulţi copii din ţară rămân nevaccinaţi, spun specialiştii din sănătatea publică. În ultimii ani, vaccinarea a fost sub nivelul țintă de 95%.
Anul trecut, imunizarea copiilor cu vaccinul pneumococic a constituit 73,5%, Hib – 89,6%, împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive – 88,7%, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei – 88,3%.

Potrivit specialiştilor, doar o mobilizare a părinților de a vaccina copii conform calendarului național de imunizări poate diminua vertiginos riscurile de apariţie a pneumoniilor, dar și a altor boli care sunt extrem de periculoase pentru sănătatea copiilor și adulților.


NOTĂ: Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii. Plămânii sunt formați din saci mici, numite alveole, care se umplu cu aer atunci când o persoană sănătoasă respiră. Atunci când o persoană are pneumonie, alveolele sunt umplute cu puroi și fluide, ceea ce face respirația dificilă și limitează saturaţia organismului cu oxigen.

Căile de transmitere sunt cea aeriană, prin strănut sau tuse și pe cale hematogenă invazivă. Clinic se manifestă prin febră ridicată (> 39°C), frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vărsături, dureri de cap. În debut poate părea o răceală banală prin faptul că semnele clinice sunt comune – tuse, obstrucţie nazală şi febră. În continuare, cu instalarea pneumoniei, la bolnav persistă dificultate de respiraţie, şuierat la expiraţie, stare generală alterată, febră și respiraţii frecvente.
Factorii de risc care favorizează dezvoltarea maladiei sunt: condiţii deficitare de îngrijire şi igiena precară; nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie; contactul cu mediile aglomerate şi instituţionalizarea (creşe, grădiniţe); expunerea la fumul de țigară; maladii pre-existente etc.

Profilaxia a maladiei constă în: nutriția adecvată, începând cu alăptarea în primele 6 luni de viață; respectarea strictă a regulilor de igienă personală, spălarea pe mâini cu săpun, aerisirea adecvată în instituțiile pentru copii și la domiciliu, diminuarea poluării aerului din interiorul încăperilor prin utilizarea sobelor sigure, interzicerea fumatului, etc.
În fiecare an, pe 12 noiembrie este marcată Ziua Pneumoniei. Cu acest prilej specialiștii vor să atragă atenția opiniei publice asupra afecțiunilor respiratorii cu care se confruntă oamenii.

 

 Articole relaționate:

Savanții se mobilizează în lupta cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele

O bacterie misterioasă îmbolnăveşte bebeluşii. Zeci de copii au ajuns la reanimare