Autor: Elena Cioina

Presiunile pentru modificarea Legii privind controlul tutunului continuă și în Parlament. Există informații că reprezentanți din industria tutunului și cei din industria alimentară insistă să se facă amendamente în favoarea lor. Unii deputați ar fi dispuși să le accepte. Totuși, președintele Comisei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Oxana Domenti, dă asigurări că nu va admite ca acest lucru să se întâmple și că membrii acesteia se află ferm pe poziții.

„În acest moment nu este niciun proiect de lege pe rol care să prevadă modificarea legii în cauză. Însă există tentative și din partea industriei tutunului care vor modificarea legii, dar și din partea autorităților care vor să îmbunătățească mecanismul de punere în aplicare a ei. Noi avem foarte multe adresări din partea reprezentanților industriei ospitaliere care insistă pe modificarea legislației astfel încât să admitem locuri speciale pentru fumat în interiorul localurilor, camere speciale sau locuri speciale pentru fumători, adică spații separate pentru fumători în cadrul restaurantelor. Noi suntem foarte fermi pe poziții să nu modificăm această lege, cel puțin membrii din comisia noastră”, a declarat Oxana Domenti pentru Sănătate INFO.

Președinta a evitat să ne spună cine ar fi acești deputați interesați să accepte modificările, precizând că dacă vor fi propuse amendamente, acestea vor trebui discutate public, în cadrul Parlamentului.

„N-aș putea să vă spun exact cine anume, dar e vorba și de deputați care ar fi interesați să facă acest lucru. Nu suntem dispuși să acceptăm nici măcar amenajarea spațiilor în interior. Mulți susțin că s-a modificat legea în România, și noi le spunem că acolo nu s-a modificat nimic. Experiența lor pozitivă este un exemplu bun pentru Republica Moldova să o mențină neschimbată”, a precizat Domenti.

Vom aminti că reprezentanți Asociației Restaurantelor din Moldova au cerut de nenumărate ori modificarea legii, mai exact aceștia vor să fie modificat articolul ce ține de interzicerea totală a fumatului în spațiile publice închise.  Aceștia vor ca în localuri să fie amenajate cabine speciale pentru fumători, motivând că după interzicere ar suporta pierderi financiare.

Experții în legislația antitutun spun că aceasta este una dintre tacticile folosite de industria tutunului, al cărei interes este doar obținerea unor profituri.

Mai mult, anul trecut, la doar două luni după intrarea în vigoare a Legii Antitutun, în Moldova a fost înregistrată o companie, Smooking Room SRL, care e specializată, inclusiv în importul și amenajarea cabinelor pentru fumat, purificatori ai fumului de țigară și mese pentru fumători. Firma are pagină pe Facebook, unde își promovează produsele, iar ultima postare este datată cu 30 octombrie.

 

 Articole relaționate:

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări

Cresc accizele la tutun. Ce majorări se prevăd pentru următorii trei ani