Autor: Sabina Rebeja

Zilnic, copiii și adolescenții sunt tot mai absorbiți de tehnologiile informaționale, fie că este vorba despre calculator, tabletă sau smartphone. În era digitală din care facem parte cu toții nu ne mai putem imagina o singură zi fără internet. Atunci când intervine excesul, riscurile pentru copii sunt mai grave decât ne putem imagina. Desigur, copiii sunt expuși riscului cel mai mult.

„Este sau nu copilul meu dependent de internet”, se întreabă frecvent părinții, fiindu-le greu să înțeleagă unde este limita. Specialiștii spun că patru ore pe zi este suficient pentru a eticheta copilul sau adultul ca fiind dependent. Doctorul în psihologie, Elena Paladi a declarat că în ultimii ani colegii din breaslă sunt tot mai alertați de tendința negativă de a permite accesul copiilor la tehnologii de la vârste foarte fragede. Chiar dacă efectele nu apar imediat, acestea vor da de știre în perioada de adolescență.

Când copiii ajung să prefere tehnica, în locul oamenilor

„La început copilul privește desene animate, unde comunicarea este înlocuită de sunete. Acest lucru înseamnă că procesul propriu-zis de transmitere și recepționare a informațiilor lipsește. În timp, lipsa de interacțiune va duce la inactivitate. Toate aceste practici influențează asupra gândirii”, atenționează psihologul.

De cele mai multe ori, părinții fără să-și dea seama, devin complici ai dependenței copilului de internet, prin neglijența de care deseori dau dovadă. Copii pătrund în rețeaua virtuală, îți fac prieteni virtuali, comunică virtual, iar lucrurile scapă de sub control.  Aceștia recunosc că le permit copiilor de la o vârstă fragedă să asimileze noile tehnologii, pentru a câștiga timp pentru necesitățile personale. Deseori însă copii stau pe internet fără permisiune și supraveghere, atât timp cât părinții sunt la serviciu. Mihaela are 3 anișori, dar părinții deja merg cu ea la psiholog. Copilul doarme greu, iar bunica crede că ar fi din cauza noilor tehnologii cu care părinții o lasă să se joace.

„Are tabletă, calculator, televizor. Părinții îi permit, iar eu îi cert ca să n-o lase așa mult. Probabil din cauza asta am ajuns să mergem la psiholog, este energică, dar doarme greu”, spune Maria, bunica Mihaelei.

Unii părinți recunosc că ei înșiși nu se pot despărți de internet. Vasile, un bărbat de 48 de ani din Capitală este de părere că copiii trebuie motivați să facă mai mult sport. „Orice lucru nu e bun când e prea mult, dacă copiii stau mult la calculator li se pare că în afară de lumea de acolo alta nu mai există”.

Și Alina, mamă a doi copii, a observat faptul că cei mici riscă să devină confuzi în privința realității în care trăiesc. „Copiii mei merg la gimnastică, la bazin și avem și perete suedez acasă. Punem accent foarte mult pe mișcare. Dacă petrec mult timp la calculator, ei nu mai realizează că realitatea e un pic altceva” ne spune Alina.

Psihologul atenționează – tehnologia ne răpește copiii, iar într-un final aceștia vor accepta mai ușor calculatoarele decât oamenii.

„În cazul copiilor, dar și adolescenților se poate schimba atitudinea, aceștia percepând realitatea ca fiind o altă realitate, cea virtuală. Copii evită să stabilească relații de comunicare, pentru că situația în care se află îi aranjează foarte mult. În mediul virtual, ei obțin alt statut – de prieteni, eroi și au foarte mulți cunoscuți virtuali care îi apreciază” precizează psihologul Elena Paladi.

Depedendența creează probleme somatice

Adolescenții de cele mai multe ori nu recunosc faptul că prin utilizarea excesivă a internetului, sunt supuși mai multor riscuri. „Eu petrec cam 4-5 ore pe zi la calculator, uneori mai intru și la ore, dacă lecția e plictisitoare. Stau mai mult pe rețelele de socializare, comunic acolo cu prietenii iar seara îmi rezerv timp ca să mă joc. Pe lângă asta îmi fac temele la calculator. În zilele noastre este o mare necesitate calculatorul, nu cred că influențează negativ asupra mea” ne spune Daniel, un adolescent de 15 ani.

Potrivit psihologului, statul în fața calculatorului o perioadă îndelungată de timp produce schimbări și la nivel somatic. Apare starea de oboseală sau frustrare. La copii nu se dezvoltă neuronii iar ulterior, capacitatea de concentrare scade. Copii devin mai vulnerabili la bolile psihice. La maturi apare senzația de ochi uscați, tulburările alimentare, obezitatea sau din contra, anorexia.

Potrivit unui studiu efectuat de Asociația La Strada, peste 35% dintre copii stau pe internet 1-2 ore, iar altele 29%, de la 3 până la 4 ore. Aproximativ 12% dintre copii petrec în lumea virtuală, zilnic, mai mult de 7 ore. Specialiștii au constatat că, cu cât este mai mare vârsta copiilor, cu atât durata timpului de navigare pe Internet creşte , iar mediul de trai determină durata accesării Internetului. La acest capitol, copii din orașe stau mai mult pe internet decât cei de la sate.

 

 Articole relaționate:

Jocul video care ajută la diagnosticarea demenței

Informații pe care medicii nu ar trebui să le posteze pe rețelele de socializare