Autor: Elena Cioina

De mâine încep controalele în grădinițele din Capitală. Centrul Municipal de Sănătate Publică au decis să verifice calitatea produselor alimentare livrate copiilor, după ce astăzi Centrul Național Anticorupție a anunțat că a reținut mai multe persoane bănuite de trucarea licitațiilor publice privind procurarea produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din Municipiul Chișinău. Din interceptările oferite de CNA, reiese că micuții sunt hrăniți, de exemplu, cu pește cu paraziți, carne de pui urât mirositoare, de culoare dubioasă sau paste lipicioase.

„Din interceptări vă veți convinge de cinismul cu care au acționat funcționarii publici  și atitudinea lor față de informațiile pe care le aflau că produsele erau alterate sau cu termenul expirat”, a declarat Bogdan Zumbreanu, șeful Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul CNA.

Cu toate acestea, responsabilii de la CSP Chișinău spun că nu au înregistrat intoxicații în masă în grădinițe și nici sesizări din partea părinților privind calitatea dubioasă a produselor alimentare.

„Vom începe mâine controalele în grădinițe. Noi nu avem informații că ar fi fost intoxicații în masă la grădinițe. Nu avem cazuri declarate, stabilite clinic ori stabilită vreo toxiinfecție. Nici nu am avut sesizări de la părinți că în grădinița X sunt produse alterate. Noi am făcut multe controale atunci când am discutat problema meniurilor pentru copii. Am fost în toate sectoarele. Atunci am depistat că în grădinițe copiilor li se dădeau biscuiți cu margarină, ceea ce este interzis, prea multe făinoase să dădeau, nu erau fructe, legume proaspete. Încălcări grave nu am găsit. Ceea ce nu le ajunge grădinițelor sunt frigiderele și ei achiziționau mai puține produse”, a declarat pentru Sănătate INFO Luminița Suveică, șefa Centrului Municipal de Sănătate Publică.

În cadrul unei conferințe de presă, responsabilii de la CNA au declarat că în urma investigațiilor au pornit 30 de dosare penale, 23 de persoane sunt bănuite de comiterea diverselor infracțiuni, iar 16 dintre ele sunt reținute pentru 72 de ore. Printre suspecți sunt funcționari din cadrul direcțiilor educație din cele cinci sectoare ale Capitalei, dar și agenți economici care au câștigat licitațiile publice.

Totuși responsabilii de la CNA au refuzat să facă publice astăzi numele și funcțiile persoanelor reținute. Aceștia au justificat prin faptul că există riscul ca părinții să-și manifeste supărarea pe făptași. De asemenea, ofițerii CNA au declarat că mai mulți copii ar fi spitalizați acum cu intoxicații, dar nu pot face o legătură directă cu infracțiunile descoperite.

„Acum n-o să vă dăm funcțiile, pentru că și acești funcționari au copii care merg la grădiniță. Astăzi avem în spitale copii care s-au intoxicat și nu putem face o legătură directă dintre intoxicarea acestor copii și infracțiunile propriu-zise. Acest aspect poate fi interpretat greșit de către cineva și am vrea să evităm aceste momente”, a adăugat Bogdan Zumbreanu.

Vom preciza că primele investigații în cadrul acestui dosar au început în luna martie și anume pe faptul trucării licitațiilor publice de livrare a produselor alimentare și nu pe faptul intoxicațiilor. Persoanele reținute sunt bănuite de abuz în serviciu, trafic de influență, dare și luare  mită.  

Din cele 16 persoane reținute, 9 sunt funcționari publici din cadrul direcțiilor educație, știință, tineret și sport din Municipiul Chișinău, șeful serviciului alimentar al Ministerului Apărării și șapte reprezentanți ai companiilor care au câștigat licitațiile.

Deocamdată nu se știe ce cantitate de produse alterate sau cu termenul expirat au fost livrate, dar ofițerii vorbesc despre contracte ce valorau între 200 de mii și un milion de lei. Vom aminti că în perioada 1 aprilie – 30 septembrie autoritățile au impus moratoriu asupra controalelor de stat. Majoritatea demersurilor au parvenit de la FISC, Inspecția Financiară, Inspectoratul Ecologic de Stat, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Producției Alcoolice, Inspectoratul Energetic de Stat, Agenția pentru Protecția Consumatorului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și altele. Proiectul a fost elaborat la solicitarea premierului Pavel Filip care declara atunci că agenții economici s-au plâns că ar fi fost comise mai multe abuzuri la efectuarea controalelor.

Vom aminti că unul dintre cele mai răsunătoare cazuri când copiilor le-au fost livrate produse alimentare alterate în grădinițe a avut loc în 2010. Atunci mai mulți părinți au sesizat instituțiile dresponsabile că micuții lor sunt hrăniți la grădiniță cu carne de cal în loc de carne de vită, deși aceasta era interzisă în alimenentație. O familie afirma atunci ca micutul lor s-ar fi intoxicat în urma consumului.

 

 Citește la aceeași temă: 

Companiile care au livrat produse alimentare grădinițelor din Chișinău și au câștigat milioane de lei. Două sunt vizate în ancheta CNA