Redactor : Elena Cioina

A rămas o zi până își va da statul seara de caritate „Red Ribbon Gala Awards 2016”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Combatere a SIDA. Evenimentul este marcat în fiecare an pe 1 decembrie, iar cei care au făcut din ea o tradiție este organizația neguvernamentală „Inițiativa Pozitivă”. În premieră, intrarea la eveniment este cu plată, iar cu banii adunați urmează să fie ajutate mămicile HIV-pozitive care au născut de curând copii sănătoși.

Organizatorii enumeră cinci motive care ar trebui să vă convingă să mergeți la acest eveniment. Iată care sunt acestea:

1. Procurând o invitație la ”Red Ribbon Gala Awards 2016” oferiți ajutor mamelor HIV-pozitive

Pentru prima oară am decis ca intrarea la eveniment să fie contra plată, fiindcă ne dorim foarte mult să ajutăm mamele HIV-pozitive care tocmai au născut copilași sănătoși. Cum o vom face? Vom colecta toți banii din comercializarea invitațiilor, îi vom transfera în contul campanei de caritate „Faptele bune au culoare” și vom procura pachete prenatale pentru aceste mămici. Suntem încrezători că asemenea gesturi oferă un suport enorm celor aflați în dificultate și, în același timp, le motivează pe mămici să fie mai responsabile, or, unul dintre cele mai importante criterii de selectare a candidaților care vor beneficia de susținerea financiară este aderența la tratamentul antiretroviral. Dacă mama își administrează tratament ARV și nu alăptează copilul, ea nu doar va naște un copil sănătos, ci se va simți ea însăși foarte bine, în pofida statutului său de persoană HIV-pozitivă.

2. La „Red Ribbon Gala Awards 2016” veți putea admira în premieră expoziția fotografică a persoanelor HIV-pozitive care nu-și ascund statutul

Nouă ne plac expozițiile fotografice, de aceea în acest an am pregătit pentru oaspeții și invitații noștri ceva absolut deosebit, și anume expoziția fotografiilor „Viața cu semnul+”, la care au participat 21 de cetățeni HIV-pozitivi din țara noastră. Toate aceste persoane și-au dezvăluit statutul în cadrul proiectului „Prototipul abordării inovative a devianței pozitive a femeilor și bărbaților care trăiesc cu HIV în Moldova”, finanțat de organizația UN Women. Fiecare protagonist are o istorie deosebită a vieții cu HIV, plină de dificultăți, încercări, victorii și înfrângeri. Fiecare dintre și-a deschis sufletul și fața pentru a-și aduce contribuția la lupta cu stigma și discriminarea și pentru a le arăta tuturor că un om HIV-pozitiv este un om ca oricare altul. 

3. În această seară  pentru dumneavoastră vor evolua finaliștii proiectului de dans „Puterea dansului”

Prestația lor nu vă va dezamăgi! Începând din acest an am devenit partenerii proiectului de dans „Puterea dansului” și de acum încolo peste tot și în toate ne vom ajuta reciproc. Astfel, în seara evenimentului finaliștii celui de-al treilea proiect vor evolua la „Red Ribbon Gala Awards 2016”. Tot mâine seară vor cânta pentru dumneavoastră Olia Tira, Alex Calancea Band, Guz, Karizma, Viola – care își vor interpreta hit-urile pentru a vă crea bună dispoziție, a vă răscoli emoțiile și a trezi un licăr de bucurie în ochii dumneavoastră. 

4. Venind la ”Red Ribbon Gala Awards 2016” veți putea procura articole confecționate de mână

Tradițional, înainte de partea festivă a evenimentului, va avea loc iarmarocul de caritate a articolelor confecționate manual în cadrul proiectului „Parteneriat pentru instruirea și reintegrarea utilizatorilor de substanțe psihoactive și a persoanelor HIV-pozitive”, realizat cu sprijinul financiar al organizației „DVV International Moldova”. Denumirea proiectului este lungă, însă sensul e scurt – oamenii care au alunecat în viață au învățat să creeze frumuseți cu mâinile proprii, devenind mai fericiți.

De asemenea, la iarmaroc vor fi prezentate tablourile pictate în cadrul atelierului de terapie prin artă de către femeile care trăiesc cu HIV și femei renumite (Cristina Țurcan, Sanda Diviricean, Ulziisuren Jamsran, Olga Lisnyak). Fiecare dintre aceste tablouri va putea fi cumpărat. Banii colectați din vânzări vor fi transferați în fondul de caritate „Faptele bune au culoare”. 

5. Veți afla cine va deveni noul Ambasador al Panglicii Roșii în Moldova

Bineînțeles că este un secret, iar noi nu dezvăluim secretele! Credeți-ne însă că noul Ambasador al Panglicii Roșii în Moldova vă va plăcea cu siguranță. La „Red Ribbon Gala Awards 2016” va avea loc transmiterea oficială a acestui titlu care aparține în prezent interpretei DARA. Contribuția pe care a adus-o DARA în lupta cu epidemia HIV/SIDA în Moldova pe parcursul ultimilor cinci ani este inestimabilă, însă a venit vremea schimbărilor, iar schimbările sunt întotdeauna spre ceva mai bun. 

Gala va avea loc mâine, începând cu ora 18, la Casa Sărbătorii. Biletul de intrare costă 150 de lei. Evenimentul este organizat cu sprijinul financiar al Centrului PAS, Agențiilor ONU, Ambasada Suediei în Moldova, DVV International Moldova, sub tutela Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Ministerului Justiției; Ministerului Afacerilor Interne.

Platforma E-Sănătate.MD este unul dintre partenerii media ai evenimentului.