Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, infectarea cu HIV reprezintă o problemă prioritară pentru sănătatea publică. Autoritățile depun eforturi ca să mențină maladia sub control, și chiar dacă avem declarată stare de epidemie, ea este concentrată în grupurile cu risc sporit de infectare. Responsabilii spun că deși situația nu e deloc una îmbucurătoare, HIV-pozitivii din Moldova au înțeles cât de important este tratamentul acestei maladii și că dacă este urmat cu strictețe, te poți bucura de viață. Ceea ce bucură și mai mult, afirmă specialiștii, este că în ultimii ani se nasc tot mai puțini copii cu HIV. Astfel, rata de transmitere a infecției de la mamă la făt a scăzut de aproape zece ori în ultimii zece ani.

Potrivit raportului „Monitorizarea controlului infecției HIV în Republica Moldova”, în 2015  rata de transmitere a infecției de la mamă la făt a fost de 1,6%, cu 16,31% mai mică decât în anul 2005. Asta înseamnă că din 187 de femei HIV-pozitive, care au născut anul trecut, doar trei copii au fost diagnosticați cu acest virus. Cu zece ani în urmă, această cifră era de aproape 10 ori mai mare.

 HIV este tot mai prezent în Europa. Niciodată nu a fost atinsă o cifră atât de mare 

Specialiștii în sănătate spun că tratamentele antiretrovirale pe care le aplică pacienții HIV-pozitivi, ajută foarte mult la îmbunătățirea situației.

 „În ultimii ani se fac diverse intervenții la acest capitol. Aici vorbim de testarea gravidelor în timpul sarcinii, precum și testarea rapidă în maternități. În caz că gravida este seropozitivă trebuie să administreze un tratament specific. Este vorba despre medicamente antiretrovirale, pe care gravidele le iau cu scopul de a nu transmite infecția fătului. În Moldova acest tratament e disponibil din 2003”, a precizat pentru Sănătate INFO Lucia Pîrțînă, medic infecționist, fost coordonator al Programului Național HIV/SIDA.

De altfel, specialista spune că toate maternitățile din Moldova sunt dotate cu teste rapide și tratamente pentru cazurile de urgență, care de asemenea pot contribui la reducerea ratei de transmitere a infecției HIV de la mamă la copil.

„De exemplu o femeie vine la maternitate să nască, dar nu s-a testat la HIV din diverse motive, atunci i se aplică un test rapid și timp de 15 min se află statutul mamei. Dacă testul e pozitiv, se administrează acest tratament de urgență, o cură mai mică, măcar pentru ca până se naște copilul, femeia să ia o doză sau două. Și copilului i se administrează tratament profilactic sub formă de sirop. De asemenea, aceștia sunt asigurați cu alimentație artificială, mai precis cu amestecuri adaptate”, a adăugat Lucia Pîrțînă.

Gravidele trebuie să se testeze la HIV în jurul săptămânii a 12-a de sarcină. Dacă se descoperă că femeia e seropozitivă, i se administrează medicație antirertoviral. Perioada de tratament e suficientă pentru ca femeia să nască un bebeluș sănătos.

 Moldova își propune să identifice majoritatea purtătorilor de HIV, până în 2020. Guvernul a aprobat un nou program în acest sens 

Anul trecut, din peste 50 de mii de femei gravide, testate la HIV, 92 au fost găsite că au virusul.

Tot în 2015, în Moldova au fost diagnosticate 818 cazuri noi de HIV, cu 18 mai puține decât în 2014, iar în ultimele 10 luni ale acestui an au fost confirmate 642 de persoane HIV-pozitive.

În fiecare an, pe 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere a SIDA. În acest an genericul zilei este „Te privește! Privește pe fiecare!”. Cu acest prilej specialiștii vor să atragă atenția societății asupra măsurilor de prevenire a răspândirii infecției HIV, dar și metodele de tratament pentru stoparea complicațiilor provocate de virus.

Infecționiștii atenționează că HIV afectează persoanele tinere, de vârstă reproductivă, apte de muncă. La nivel înalt se menține transmiterea heterosexuală, care se înregistrează în toate regiunile țării.

Pentru diminuarea consecințelor epidemiei HIV prin reducerea transmiterii, precum și a mortalității asociate cu HIV a fost, în acest an a fost aprobat un nou Program Național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală care se va încheia în anul 2020. Acesta se aliniază Strategiei Mondiale 90-90-90, adică identificarea și diagnosticarea a 90% din numărul estimat de persoane infectate cu HIV, înrolarea în tratament antiretroviral a 90% din cei diagnosticați și diminuarea încărcăturii virale la 90% dintre cei care urmează tratamentul.

În Moldova, testarea la HIV este gratuită și poate fi efectuată în majoritatea instituțiilor medicale din țară și în cadrul unor organizații neguvernamentale de profil. De asemenea, pentru persoanele seropozitive sunt disponibile gratuit servicii de reducere a riscurilor.

 

 Articole relaționate: 

Ministerul Sănătății față-n față cu societatea civilă și finanțatorii. Au discutat despre preluarea de către stat, a finanțării serviciilor de prevenire a HIV 

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri”

Povestea unei moldovence care de 16 ani este HIV-pozitivă și are doi copii sănătoși. „Cred că o maladie oncologică este mai periculoasă decât HIV. Dacă te tratezi, poți trăi atât cât îți este dat“