Politici publice și reforma administrației publice

Domnule Gumene, astăzi a apărut în presă o listă neoficială cu instituții care ar urma să fie comasate în cadrul reformei administrației publice centrale. Ne interesează domeniul Sănătății, de aceea vă rog să ne spuneți cum vedeți propunerea de comasare a Ministerului Sănătății cu cel al Muncii și cu Centrul Național de Management în Sănătate?

Orice decizie de comasare trebuie să fie precedată de o analiză instituțională. Presupun că această analiză a fost făcută, chiar dacă nu este publică.

Nu cunosc foarte multe detalii și probabil că nu aș putea să vă dau un răspuns complet, dar consider că aceasta poate fi o opțiune, una care funcționează în statele europene și care s-a încercat a fi implementată și la noi în anul 2008. Din varii motive, s-a decis separarea lor, ministrul de atunci argumentând că sănătatea nu are tangență cu protecția socială. Însă este o experiență reușită în multe state europene.

Poate deveni aceasta o reformă eșuată în cazul în care ministrul va fi ales exclusiv pe criterii politice, așa cum se întâmplă la noi atât de frecvent?

Nu este atât de principială structura Guvernului, pe cât contează persoana care va fi pusă în funcția de ministru. Contează viziunea acesteia, care este experiența ei de manager, dar și ce echipă își va alege. Orice reformă riscă să fie compromisă.

Cum vedeți includerea CNMS în această restructurare?

Nu cunosc foarte multe detalii. Rolul ministerelor este de a elabora politici, iar politicile nu pot fi realizate fără evidențe, ceea ce înseamnă date statistice. De ceea, pare rațional ca un minister să dispună de un centru care să colecteze date, să le structureze, ca ulterior să fie folosite pentru elaborarea de politici.

În cazul în care ar fi realizată reforma, cum vedeți organizarea instituției, având în vedere amploarea domeniilor? Va fi nevoie de crearea unor noi departamente, etc?

Desigur. Ministrul își va crea echipa, își va alege un viceministru sau doi pentru fiecare componentă. Mai există și funcția de secretar de stat, care are menirea să consolideze instituția și păstreze activitatea acesteia în cadrul strategic și conform priorităților. Chiar nu știu cum se va proceda, deoarece trebuie să pregătit și pe domeniul sănătății și în domeniul protecției sociale și atunci chiar rămâne de văzut. După cum spuneam, contează foarte mult persoana care va fi aleasă în funcția de ministru, dar și întreaga echipă a acesteia.