Platforma E-Sănătate.MD este îngrijorată de acțiunile de constrângere și intimidare din partea autorităților, exercitate tot mai frecvent asupra instituțiilor medicale care implementează Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS) în Republica Moldova. Constatăm cu regret că Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Curtea de Conturi tind să folosească resursele administrative ale statului pentru presiune, aceste acțiuni fiind condamnabile într-un stat care pretinde că respectă drepturile fundamentale ale cetățenilor săi.

Ținem să precizăm că în ultimele 6 luni instituțiile medicale din Moldova care au ales să implementeze Sistemul Informațional Integrat în Sănătate (SIIS) au devenit ținta mai multor controale inopinate ale Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și Curții de Conturi, care s-au soldat cu impunerea sistării implementării softului într-o instituție medicală, iar trei angajați au fost sancționați. De asemenea, instituțiile medicale sunt supuse și presiunilor neformale. Astfel, din cauza acțiunilor arbitrare ale autorităților alte trei instituții medicale au solicitat rezilierea contractelor, iar patru instituții au sistat temporar procesul de implementare a softului, fiind îngrijorate de precedentele create de autorități.

Ținem să precizăm că amendarea angajaților medicali și sistarea implementării SIIS reprezintă acțiuni în afara cadrului legal și demonstrează caracterul tendențios al autorităților. De asemenea, lacunele legislative în domeniul protecției datelor cu caracter personal sunt folosite drept bâtă pentru înlăturarea concurenței.

În acest context, Platforma E-Sănătate.MD, fiind asistată de BAA Efrim Roșca & Asociații, anunță că va înainta o cerere de chemare în judecată, în care intenționează să-și restabilească dreptul la implementarea SIIS în toate instituțiile medicale care au ales acest instrument de gestionare a activității în instituțiile lor. Suntem convinși de faptul că ambiguitățile legislative, inclusiv referitoare la categoriile speciale de date cu caracter personal și obligarea instituțiilor medicale să se înregistreze ca operatori de date, vor fi soluționate în mod profesionist, iar în acest context declarăm că suntem convinși că sistemul justiției va da dovadă de integritate și corectitudine.

Atenționăm că aceste practici sunt în detrimentul scopurilor declarate de a asigura un mediu concurențial corect, precum și dreptul la proprietate, reglementat prin Protocolul nr.1 la CEDO. Platforma E-Sănătate este deschisă să comunice cu autoritățile pentru a clarifica eventuale neclarități, acestea trebuie să se încadreze, însă, în spiritul legii.

CE ESTE SIIS: SIIS este un produs al Platformei E-Sănătate, în cadrul unui proiect de responsabilitate socială, inițiat și susținut de Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS). În acest moment, este singurul soft din Republica Moldova care permite integrarea informațională a instituțiilor medicale, indiferent de nivelul lor. Astfel, SIIS include modulele specifice pentru toate tipurile de instituții medico-sanitare și farmaceutice. Acest instrument a fost creat cu scopul de a digitaliza activitatea lucrătorilor medicali, ceea ce permite excluderea scrisului pe hârtie. De asemenea, softul este construit astfel încât să permită o transparență sporită în instituție și exclude posibilitățile de manipulare a datelor medicale, precum și a unor eventuale riscuri de corupție.

UNDE ESTE IMPLEMENTAT SIIS: Acum, SIIS este funcțional în cadrul IMSP Centrul Medicilor de Familie din Bălți,   IMSP Centrul de Sănătate nr. 1 Orhei, IMSP Spitalul Municipal de Copii nr.1, IMSP Centrul republican de reabilitare pentru copii, Spitalele raionale Hâncești și Glodeni, precum și în cadrul IMSP Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

DREPTUL DE A CREA SIIS: Sistemul Informațional Integrat în Sănătate este un produs al PAS Integrator SRL, administrator al E-Sănătate.MD, licențiată pentru elaborarea și implementarea sistemelor de importanță statală, licența fiind eliberată de către ANRCETI. Sistemul este construit pentru a asigura o protecție sporită a datelor cu caracter personal.

CÂT COSTĂ SIIS: Deoarece este un proiect de responsabilitate socială, pentru susținerea sistemului medical prin soluții IT inovative, SIIS este oferit gratuit instituțiilor medicale, iar în cadrul proiectului a fost posibilă asigurarea unor instituții medicale cu echipament IT. Din partea instituțiilor medicale se percepe o plată minimă pentru mentenanță, calculată în baza unui tarif clar și transparent, care este o prevedere obligatorie a contractului.

Pentru implementarea SIIS au fost alocate resurse din programe de responsabilitate socială, dar și din partea fondatorilor Platformei E-Sănătate.MD.

 

Sergiu Gherman,

Director Platforma E-Sănătate.MD