Redactor: Irina Papuc

Medicii germani le prescriau trupelor de soldați un tip de medicament, numit Pervitin, pe bază de metamfetamină, atunci când aceștia erau obosiți sau deprimați. De asemenea, liderul nazist Adolf Hitler inhala cocaină sub formă de praf, pentru a trata probleme ale sinusurilor. Acest lucru a putut fi aflat din documentele istorice ale înregistrărilor sale medicale.

Despre faptul că metamfetamina, cocaina și chiar opiaceele au fost consumate de soldații germani se menționează în cartea: Blitzed: Drugs in the Third Reich, autorul acesteia fiind Norman Ohler, scrie CNN.

„Oficialii naziști au luat medicamente de înaltă performanță, cum ar fi clorhidratul de metamfetamină și cocaină. Unitățile militare germane și aviatorii luau Pervitin, un medicament pe bază de metamfetamină, fabricat în Germania din 1937, pentru a îmbunătăți eficiența operațională. Și Pervitin, și stimulatoarele metabolice au fost încercate pe studenți, recruți militari și, în cele din urmă, în lagărele de concentrare”, a scris Paul Weindling, un profesor de cercetare de la Universitatea Oxford Brookes, într-un articol din revista Nature, în octombrie.

Întrebările rămân, cu toate acestea, referitor la modul exact în care au fost testate medicamentele, prescrise, distribuite și utilizate”, a mai adăugat el.

„Chiar dacă afectează aceleași sisteme într-un fel destul de asemănător, atât metamfetamina și cocaina stimulează eliberarea a doi neurotransmițători principali în creier - dopamina și serotonina - care oferă utilizatorilor un sentiment de energie și de euforie”, a declarat Kristen Keefe, profesor în farmacologie și toxicologie de la Universitatea din Utah. Opioidele despre care, de asemenea, se menționează în carte, ar fi fost administrate pentru ameliorarea durerii, pentru un sentiment de euforie și relaxare, a spus Keefe.

Totuși, drogurile au fost administrate soldaților în al Doilea Război Mondial nu doar naziștilor. Englezii, americanii și japonezii au procedat la fel. Aceștia le administrau personalului militar metamfetamină și opioide pentru a spori rezistența, vigilența și pentru a alunga oboseala. Recent, oficialii americani au declarat anul trecut că unii luptători jihadiști din Siria ar fi putut folosi Captagon, un medicament pe bază de metamfetamină, pentru energie și un nivel ridicat de euforie. Deși este clar că soldații au primit droguri pentru a rezista, există puține evidențe referitor la modul în care acestea au influențat mașinăria războiului.  

 

 Articole relaționate:

Copii dependenți de droguri încă de la naștere

Deși ilegal, marijuana este cel mai consumat drog din lume 

Macul și marijuana, cele mai accesibile și cele mai consumate droguri în Moldova