Primele săptămâni ale fătului

Totul începe cu o îmbrățișare, după care cele două nuclee -  al spermatozoidului și al  ovulului - s-au unit și s-a produs fecundarea. Atunci se formează celula-mamă, singura care conține toate informațiile genetice ale viitorului  copil. După 10 ore, celulele ovulului încep să se înmulțească. În rezultat, fecundarea are loc în a șaptea zi:  embrionul se deplasează prin trompe către uter și se atașează de pereții acestuia. La  această etapă embrionul are o lungime de 0.1 mm.  Timp de trei săptămâni  el crește dublu în fiecare zi. Inima începe să bată chiar și prin fuziunea a două vase sangvine, transmițând sânge spre diferite organe în curs de formare. Capul, trunchiul și membrele se pregătesc să se dezvolte datorită a trei straturi de celule. Apoi se dezvoltă sistemul nervos central, se formează creierul și măduva spinării. Urechile și ochii încep să apară pe părțile laterale ale capului. Procesul continuă cu formarea ficatului, rinichilor, mușchilor și oaselor. În timpul primelor săptămâni embrionul este hrănit de sacul vitelin și de substanțele nutritive prezente în mucoasa uterină. Începând cu a patra săptămână, această funcție o preia placenta.

Fătul la 5 săptămâni de sarcină

La 5 săptămâni de sarcină (7 săptămâni de la începutul ultimului vostru ciclu menstrual), embrionul măsoară 6 mm: dimensiunea unei semințe de măr! Capul se separă de corp, dar este mai mare în proporție. Coada sa mică dispare, iar brațele și picioarele continuă să crească, transformându-se  în mâini și picioare foarte rudimentare. Ficatul, rinichii, organele genitale interne sunt aproape formate. Emisferele cerebrale sunt în creștere. Inima sa mică bate foarte repede: 150 de bătăi pe minut, aproape de două ori mai repede decât al unui adult.

Fătul la 6 săptămâni de sarcină

La această perioadă cresc membrele, iar degetele ar trebui să înceapă să se formeze în următoarele zile. Embrionul este de 10-14 mm si cântărește aproximativ 1,7g. Capul, încă foarte mare, reprezintă aproape jumătate din corpul său. Se  dezvoltă fața: limba, nările și apare gura, însă fătul încă nu seamănă leit cu părinții săi. Începe să crească amorsa viitorilor săi dinți. Chiar dacă sexul copilului nu este încă vizibil la ecografie, el este deja determinat.

Fătul la 7 săptămâni de sarcină

Embrionul se dezvoltă foarte repede!  La această etapă, fătul este de 20 mm și are o greutate de aproximativ 2 g. Gâtul, fața și degetele sunt în continuă schimbare. Fața  treptat ia formă. Se formează urechile, apar pleoapele, iar maxilarul inferior devine vizibil, chiar dacă  există doar o singură deschidere pentru gură și nas. Mugurii dentari sunt în curs de dezvoltare, iar nervul optic este deja capabil să funcționeze. Degetele de la mâini și de la picioare se dezvoltă succesiv.

Fătul la 8 săptămâni de sarcină

La 8 săptămâni embrionul este de 3 cm si cântărește aproximativ 3 g. Creierul său se dezvoltă cu viteza luminii, precum și  organele senzoriale care nu sunt încă funcționabile. La acest nivel, ficatul, rinichii, inima și plămânii sunt formați. Chiar dacă pleoapele sunt complet formate, ele nu se vor deschide  mai devreme de a șasea lună. Degetele de la mâini  și picioare sunt acum identificabile.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.