Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății a anunțat în această dimineață că un soft pentru 15 spitale republicane urmează să fie implementat pe parcursul anului viitor. Autoritatea anunță că pentru implementarea acestuia au fost alocați 9,8 milioane de lei din bani publici. Afirmația Ministerului Sănătății și datele Agenției de Achiziții Publice sunt total contradictorii. Agenția ne-a expediat o scrisoare în care ne-a anunțat că valoarea contractului este de 83,9 milioane de lei, cu TVA inclus, adică o diferență de 74 de milioane de lei.

Amintim că pe 17 noiembrie Ministerul Sănătății a organizat licitația publică pentru desemnarea unui câștigător care să achiziționeze un soft tip Hospital Information System pentru 15 instituții medicale. Deși trecuse mai bine de o lună, autoritatea a neglijat solicitarea redacției Sănătate INFO de a ne comunica câștigătorul. Amintim că pe 14 decembrie am apelat la viceministrul Sănătății Oleg Creciun, care a refuzat să ne dea orice detalii și a închis receptorul, el fiind președintele grupului de lucru care a analizat ofertele.

Pe data de 19 decembrie Agenția de Achiziții Publice ne-a anunțat printr-o scrisoare oficială că agentul economic câștigător al licitației este Bass System SRL și Genius IT Solutions, care au depus o ofertă comună. Oferta a fost de 83,9 milioane de lei, cu TVA inclus. La licitație a fost înregistrată o singură ofertă și totuși o altă procedură nu a fost organizată.

Astăzi am apelat din nou Agenția de Achiziții Publice și am rugat să verifice valoarea contractului și să ne anunțe dacă au operat vreo greșeală în răspunsul comunicat redacției noastre. Astfel, ni s-a comunicat oficial că erori nu există.

De asemenea, am încercat să discutăm cu Denis Valac, șeful Direcției Buget, Finanțe și Asigurări, de la Ministerul Sănătății. Acesta a refuzat să ne răspundă, indicând că trebuie să expediem o solicitare serviciului de presă.

Amintim că pentru Bass System SRL este cel mai mare contract de până acum, obținut de la o instituție publică. Aceasta îi are asociați pe Assentis Holdings Limited, care este o companie offshore din Cipru și pe firma Sp-Com SRL, cea din urmă fiind fondată de Onisim Popesco care este și administrator la BASS System, a scris RISE într-o investigație despre cum au fost cheltuiți banii publici de la Calea Ferată. Așa deci, compania a fost deja vizată în licitații dubioase.

Ministerul Sănătății a indicat corect în comunicatul său că directorii de spitale vor trebui să plătească suplimentar pentru implementarea softului, doar că directorii spitalelor vizate refuză să discute despre conținutul contractelor semnate deja. De asemenea, deși autoritatea anunță că spitalele sunt responsabile și plata pentru mentenanță, în caietul de sarcini este indicat clar că pentru prețul acceptat compania este obligată să asigure mentenanța pentru o perioadă de 48 de luni. 

 

 Articole relaționate:

Încă un soft de milioane de euro la Ministerul Sănătății. O companie cu acționari în offshore a fost aleasă să-l instaleze în 15 spitale republicane