Redactor: Irina Miron

Pacienții îi acționează pe doctori în judecată, pentru că stabilesc prea târziu diagnosticul care se adeverește adesea a fi greșit, arată un studiu recent, anunță huffingtonpost.com. Cercetarea, care a analizat mai multe plângeri de la pacienți privind  malpraxisul în SUA, Australia, Franța și Canada constată că oamenii sunt nemulțumiți de felul în care funcționează sistemul de asistență medicală primară. În aceste țări, 26% și 63% dintre reclamații se refereau la diagnostice ratate, mai scrie huffingtonpost.com.

Cel mai des, medicii au pus un diagnostic greșit de cancer și atac de cord la adulți, dar și diagnosticul de meningită la copii.  Al doilea motiv pentru care sunt intentate procese, sunt cazurile în care medicamentele sunt prescrise greșit de către doctori și provoacă reacții adverse. „Cele mai multe astfel de situații  (aproximativ două treimi în SUA), nu ajung în instanța de judecată. Mai mult, majoritatea pacienților care au suferit efecte adverse la medicamente nu depun reclamație pentru malpraxis”, a spus Emma Wallace, unul dintre autorii studiului și cercetător la Colegiul Regal al Chirurgilor din Dublin, Irlanda.

David Troxel, directorul medical al unei companii medicale din SUA, menționează că atacurile de cord la femei sunt un exemplu convingător care arată cum un diagnostic ratat îi poate face pe medici mai conștienți. „Femeile sunt mult mai predispuse la simptomele atacurilor de cord atipice, cum ar fi probleme de ordin gastrointestinal, care sunt diferite de semnele clasice ale atacului de cord”, a mai spus David Troxel.

În același timp, cercetarea ar putea contribui la identificarea domeniilor din medicină care să beneficieze de sisteme mai bune de gestionare a  riscurilor, cum ar fi sisteme computerizate care să le permită doctorilor să verifice ce medicament ia pacientul, înainte să îi prescrie acestuia un nou tratament, a specificat Emma Wallace, cercetător la Colegiul Regal.

Totuși, concluzionează David Troxel, pericolul unui proces de judecată, îi poate determina pe doctori să recurgă la medicina defensivă, recomandându-le pacienților să facă teste de care de fapt nu au nevoie.

 

Articole relaționate:

Doi medici din Chișinău riscă închisoare pentru că ar fi tratat necorespunzător o tânără care în consecință a murit 

6,4 milioane de dolari, despăgubiri pentru un caz de malpraxis