Autor: Irina Papuc

O femeie din Ceadîr-Lunga urmează să primească despăgubiri în sumă de 300 de mii de lei, după ce fiica ei a decedat pe masa de operație. Se întâmpla în 2012, în spitalul raional din localitate. Copila fusese adusă cu Urgența, fiind diagnosticată cu apendicită. Intervenția a decurs cu bine,  însă copila a avut un reflex de vomă, s-a înecat și a decedat chiar pe masa de operație. Directorul spitalului vizat spune că a primit decizia Curții Supreme de Justiție și urmează s-o execute. Suma însă este una prea mare pentru spital și nu știe de unde să ia atâția bani.

Cazul a avut loc în anul 2012. Era 1 aprilie. Fiica Liubei Ormanji a fost adusă la spitalul din Ceadîr-Lunga cu Urgența. Imediat a fost transferată în sala de operație, fiind diagnosticată cu apendicită flegmonoasă acută.

Intervenția a decurs cu bine și părea că tot ce a fost mai greu a trecut. Chiar pe masa de operație copila s-a înecat cu vomă. Doctorilor nu le-a rămas decât să constate decesul. Femeia a dat în judecată Spitalul raional Ceadîr-Lunga, medicul anesteziolog care a realizat anestezia și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Ea a cerut despăgubiri în valoare de 1 milion de lei.

Procesele de judecată au fost lungi și istovitoare. Judecătoria de fond a stabilit că doctorul anesteziolog Petru Caraiseni s-ar face vinovat de moartea copilei, pentru că nu a respectat un ordin intern al instituției unde era indicat faptul că trebuia să asigure mai multe proceduri înainte de intervenție, inclusiv curățarea stomacului. Astfel, din contul instituției, din contul doctorului, dar și de la CNAM urmau să fie alocați 1 milion de lei, drept despăgubiri morale.

  Două gemene născute prematur au decedat la Spitalul Nr.1 din Capitală. Nou-născuții ar fi avut septicemie 

CNAM s-a declarat nemulțumită de faptul că a fost atrasă în acest proces de judecată și a depus recurs la Curtea de Apel Comrat. Magistrații de aici l-au admis, însă l-au respins pe cel al instituției medicale, care spera să poată obține un câștig de cauză. De asemenea, a fost redus cuantumul despăgubirilor – de la 1 milion de lei la 300 de mii de lei. Menționăm că hotărârea primei instanțe, precum și cea a Curții de Apel Comrat nu sunt făcute publice.

După mai bine de patru ani, Curtea Supremă de Justiție a pus recent punct acestui litigiu. Mai exact, CSJ a respins apelul înaintat de instituția medicală, lăsând în vigoare hotărârea Curții de Apel din Comrat.

Astfel, despăgubirea de 300 de mii de lei urmează să fie achitată de medicul anesteziolog și de instituția medicală – câte 150 de mii de lei din contul fiecăruia. Managerul spitalului, Nicolae Calîn, spune că a primit hotărârea instanței și că o va executa. De unde bani însă nu știe.

„Azi am discutat cu avocatul să avem o întâlnire și să vedem ce soluții putem identifica. Suma trebuie plătită, dar este foarte mare pentru noi”, a declarat Calîn. Doctorul vizat a fost concediat din instituție după acest caz.

Menționăm că în Republica Moldova nu există nici până acum o Lege a Malpraxisului, ceea ce complică procesele în care pacienții care au avut de suferit pot să-și facă dreptate. De asemenea, legislația nu prevede expres în ce condiții pot fi trași la răspundere doctorii și în ce situații administrația instituției medicale se face vinovată pentru un caz de malpraxis. De asemenea, medicii din Republica Moldova nu dispun de o asigurare de malpraxis.

 

█  Articole relaționate:

Un medic din Bălți, declarat vinovat pentru malpraxis. Copilul a murit de septicemie la scurt timp după operație. Ce trebuie să știe doctorii

O luptă fără capăt - Un copil și-a pierdut auzul din cauza unor doze toxice de medicamente. Părinții acuză spitalul de malpraxis și spun că semnătura mamei a fost falsificată 

 Cruzimea prin care trec părinții din Moldova care-și pierd copiii. „Ușa la morgă era deschisă, am intrat și l-am văzut desfăcut…”