Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății evită să le spună o cifră concretă care va fi alocată pentru tratamentul acestora. Ei se tem că autoritatea nu va aloca suma de bani necesară, mai ales după ce Fondul Global pentru combaterea tuberculozei, infecției HIVși malariei a redus semnificativ alocările în acest scop pentru Moldova. Până acum, autoritatea nu a prezentat nici măcar un plan de acțiuni concrete prin care să explice cum vor avea loc achizițiile la medicamentele pentru tratament antiretroviral, mai ales că o face pentru prima dată, iar țară este înregistrat un singur preparat din cele peste 20 utilizate în lume.

Alexandru Curașov, directorul executiv al Asociației „Inițiativa Pozitivă”, care oferă suport persoanelor infectate cu HIV spune că oficialii de la Ministerul Sănătății au promis la începutul anului că vor aloca 48 de milioane de lei pentru acoperirea tuturor necesităților acestor bolnavi. Acum o săptămână cifra s-a redus semnificativ, până la 9 milioane de lei.

„Noi nu știm pentru ce vor fi cheltuiți acești bani, dacă vor fi acoperite toate necesitățile pentru tratament, diagnosticare și prevenire. Nu ne-au chemat nicio dată la consultări. Doar ne-au pus în fața faptului împlinit. Nu mai alocă 48 de milioane, ci 9 milioane. Acum nu mai putem face nimic. Să fi fost anunțați din timp sunt sigur că avea să găsim un consens. Ei ne decid soarta în lipsa noastră”, a menționat Curașov.

Lucia Pârțână, directorul adjunct al Spitalului de dermatovenerologie și boli comunicabile susține că cifra de 9 milioane a fost calculată în funcție de necesități. „Suma propusă de noi este suficientă pentru a acoperi tratamentul și diagnosticul bolnavilor. Planificăm să cumpărăm din acești bani și un medicament din resursele statului, dar totul depinde de Ministerul Finanțelor care trebuie să aprobe această cifră. Nu pot să vă spun ce va fi”, a răspuns ea fără a specifica cum au fost făcute estimările.

Pe de altă parte, viceministrul Sănătății, Svetlana Cotelea, afirmă că organizațiile non-guvernamentale din domeniu au fost la curent cu toate acțiunile ministerului. „Acești bani vor fi suficienți. Până la urmă această cifră poate fi modificată. Avem timp până la sfârșitul lunii să pregătim toate actele privind aprobarea Cadrului bugetar pe termen mediu”, a mai precizat succint Cotelea.

Medicamentul Aluvia care urmează a fi procurat este singurul înregistrat în țara noastră. Cu toate acestea Fondul Global are cerințe dure de la Republica Moldova- să acopere financiar cel puțin 20 la sută din necesitățile prevăzute în Planul național de prevenire și control al infecțiilor HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală.

„Am negociat cu Fondul Global de combatere a TBC, HIV și malariei pentru 2013 oferirea unui grant de 1,7 milioane de euro, dintre care 800 de mii sunt pentru tratament și restul - pentru promovare. Aceeași sumă va fi alocată și pentru 2014, doar că bolnavii depistați primar cu HIV urmează deja să fie tratați din banii statului. Fondul nu renunță la aceste angajamente, însă are și niște cerințe foarte dure. Republica Moldova trebuie să contribuie cu o finanțare esențială în tratamentul și prevenirea infecției HIV”, precizează Svetlana Plămădeală, director pe proiecte HIV din cadrul Instituției Publice „Unitatea de coordonare, implementare și monitorizare a proiectului de restructurare a sistemului sănătății”.

Plămădeală afirmă că nici măcar acești bani nu sunt suficienți pentru a realiza toate obiectivele propuse. Pe de altă parte Ministerul Sănătății trebuia să prezinte încă în luna februarie un document prin care să explice cum vor fi cheltuiți banii alocați, însă acest lucru nu s-a făcut nici până acum. Motive de îngrijorare există, de vreme ce Republica Moldova nu are experiență în procurarea medicamentelor pentru tratament antiretroviral.

„Există mai multe probleme nesoluționate. Autoritățile vor procura pentru prima oară astfel de medicamente. Unica soluție ar fi prin licitații publice. Experiența Ucrainei demonstrează că există riscul ca acestea să fie cumpărate la prețuri de cel puțin trei ori mai mari, decât erau cumpărate prin Fondul Global. Ei s-au confruntat exact cu astfel de probleme. De aceea, nu se știe cum vor fi cheltuiți banii și pentru ce anume. Ne rămâne doar să-i credem pe cuvânt”, a precizat Svetlana Plămădeală.

 

Articole relaționate: