Autor: Irina Miron

Premierul Iurie Leancă este nemulțumit de felul în care ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, a gestionat problema privind operațiile cu bormașina industrială, efectuate la Spitalul Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. Prim-ministrul i-a cerut șefului de la Sănătate să creeze de urgență o comisie care să evalueze situația în toate spitalele din țară.

Premierul și-a mustrat subalternul, pentru că nu a luat măsuri mai aspre. „Domnule ministru, v-am rugat să mergeți la spital, dar reacția dumneavoastră nu a fost conform așteptărilor mele și nici conform așteptărilor societății. În loc să stingem focul prin luarea unor decizii imediate, iată că subiectul a luat amploare și a ajuns și în presa internațională. Îmi pare rău că în Moldova se mai lucrează cu asemenea instrumente pe care nici nu le pot numi medicale”, a spus Iurie Leancă.

Totodată, premierul i-a cerut ministrului Sănătății să creeze o comisie care să verifice dispozitivele medicale din toată țara. „Vreau să stabilim necesitățile de dispozitive medicale pentru întregul sistem. Așa cum prevede legea, trebuie să stabilim achizițiile centralizate. Acest lucru va avea efecte pozitive asupra costurilor de achiziții, dar și asupra calității echipamentelor procurate. Trebuie să elaborăm și un mecanism pentru a asigura ca cerințele tehnice pentru dispozitive să fie conform standardelor europene”, a mai menționat Iurie Leancă.

Acum două zile, pe internet a apărut un film în care o echipă de medici de la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” folosește în timpul unei intervenții chirurgicale, o bormașină industrială. Directorul instituției, Nicolae Starciuc  a spus atunci că imaginile sunt trucate și a calificat situația drept un atac la propria persoană.

 

Articole relaționate:

Mihai Moldovanu a pornit o anchetă în urma scandalului de la Spitalul Valentin Ignatenco: „Voi lua decizii dure” 

A vizitat spitalul „Valentin Ignatenco”, dar nu a găsit nicio bormașină industrială. Andrei Usatîi: Filmulețul a fost postat pentru a discredita activitatea instituției