Autor: Irina Papuc

Guvernul va examina miercuri proiectul de modificare a Legii privind activitatea farmaceutică, care prevede excluderea distanței de 250 de metri dintre farmacii, dar și articolul care reglementează numărul de locuitori care ar trebui să revină unei unități – între 3.000 și 4.000 de oameni.

Ministerul Sănătății a ajuns la concluzia că astfel se încalcă principiul de concurență loială și aduce drept exemplu mai multe articole din Legea concurenței care ar demonstra faptul că statul a aplicat politici ce „restrâng, împiedică și denaturează concurența”. Pentru mai multă convingere, Ministerul Sănătății argumentează chiar că s-a consultat cu experți internaționali care au recomandat eliminarea acestor prevederi „discreționare” și a insistat că orice reformă trebuie să fie „orientată spre pacient”. Interesant este că excluderea oricăror restricții de amplasare este, pentru autor, o „oportunitate de afaceri și investiții”, dar s-a axat mai puțin că acest tip de „afacere” se dezvoltă pe banii moldovenilor bolnavi, care necesită medicamente.

„Statul ar putea impune cerințe mai rigide”

Centrul Național Anticorupție a examinat proiectul și a scos în evidență două concluzii. Prima ar fi că proiectul nu corespunde Legii privind transparența în procesul decizional, pentru că nu poate fi găsit nici pe pagina instituției, nici pe platforma Particip.gov.md, pentru consultări publice. A doua concluzie este, la fel, esențială. „Având în vedere caracterul şi specificul domeniului de reglementare al Legii cu privire la activitatea farmaceutică, statul ar putea impune cerinţe mai rigide care ar condiţiona exercitarea activităţilor farmaceutice, în vederea asigurării unui echilibru între interesele operatorilor pieţei medicamentelor şi interesele beneficiarilor acestor pieţe, inclusiv pacienţilor”, se menționează în raportul de expertiză al CNA.

„E o concurență sălbatică”

Vladimir Safta, profesor universitar la Catedra Farmacia Socială din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie, „Nicolae Testemițanu” crede că autoritățile din Republica Moldova nu au înțeles că vânzarea medicamentelor nu este un business. „Eu sau dumneavoastră am putea să nu observăm, mai ales că o farmacie la colțul blocului s-a transformat în comoditate. Aceste farmacii supraviețuiesc într-o concurență sălbatică și fiecare încalcă legea, deoarece are nevoie de venit. Venitul vine numai din medicamente și produse mult mai scumpe. Statul încă nu a înțeles că pe primul loc nu trebuie să fie businessul”, este de părere Safta.

L-am întrebat pe profesor dacă crede că excluderea limitărilor de distanță are vreo legătură cu crearea SA Moldfarm, având în vedere că statul ia în calcul crearea propriei rețele de farmacii. „În 2008 a existat o inițiativă de a transfera în gestiunea Sanfarm Prim spațiile ocupate de farmaciile centrelor medicilor de familie din toată țara pentru a fi create farmacii și pentru a asigura accesul la medicamente la țară, acolo unde acestea lipsesc. Ar fi fost o idee bună. Acum dacă statul urmărește doar profit, ar fi mai bine nici să nu se apuce”, crede profesorul.

Documentul este inclus pe ordinea de zi a Guvernului, din data de 8 februarie. Inițial, acesta figura doar pe site-ul CNA, autoritatea realizând o expertiză anticorupție în baza acestuia. Ministerul Sănătății însă nu l-a publicat pentru dezbateri publice.

Precizăm că datele statistice din 2015 arată că moldovenii au procurat medicamente de aproximativ 4 miliarde de lei, iar conform datelor Agenției Medicamentului în țara noastră existau la începutul anului trecut peste 2.000 de farmacii, inclusiv cele din filialele Centrelor Medicilor de Familie.

 

 Articole relaționate:

Medicamentele în Moldova s-au ieftinit cu 2 % și nu cu 40 %, așa cum a promis Guvernul 

„Concurența e sălbatică”. Ministerul Sănătății vrea să nu mai existe limite de distanță dintre farmacii și pregătește o nouă lege, ținută în secret 

Venituri fabuloase pentru farmacii. Moldovenii au cumpărat medicamente de peste 4 miliarde de lei