Autor: Elena Cioina
Ministerul Sănătății a pus astăzi în discuție reforma medicinei primare. La ședință au fost invitați conducători ai Centrelor Medicilor de Familie și președinți de raioane. Deși cei prezenți așteptau să li se vorbească despre contractarea directă a medicilor de familie, așa cum s-a discutat acum o săptămână într-o altă ședință la Guvern, responsabilii de la Ministerul Sănătății au ghidat subiectul într-o direcție diametral opusă. Aceștia propun renunțarea la autonomia financiară a instituțiilor medicale primare și revenirea la sistemul de finanțare centralizat. Este prima dată când autoritățile din sănătate vin cu o asemenea propunere. Ideea i-a bulversat pe medicii de familie, care cred că astfel va fi distrusă medicina de familie de la sate. Mai mult, propunerea autorităților din sănătate este în contradicțiile și cu recomandările internaționale. Medicii de familie cu care am reușit să vorbim până la această oră s-au arătat, cel puțin, contrariați de ideea Ministerului Sănătății, precizând că dacă va fi luată o atare decizie, toate eforturile lor de dezvoltare au fost în van și există riscul ca asistența medicală rurală să dispară.
Vasile Măligă, director Oficiul de Sănătate din satul Sturzovca, raionul Glodeni
„Dacă se revine la centralizare, nu vom putea face nimic. Un singur șef va face ce va vrea”
„Nu știu de ce s-au gândit că așa trebuie făcută reforma. Am așa o impresie că toți se conduc după orice, numai nu se uită la nevoile noastre. Noi suntem la autonomie financiară din 2012 și de atunci lucrurile s-au schimbat spre bine. Am reușit să facem reparație, am câștigat granturi și am schimbat geamurile, ușile, am cumpărat utilaj. Ne-a ajutat și Consiliul Raional. Am fost eu stăpân și am putut să fac ceea ce a trebuit să facem, am făcut. Nu-i mai rău decât a fost.
Autonomia financiară ne dă posibilitate să gestionăm banii cum credem de cuviință, în funcție de necesități. În plus, ne dă posibilitate să le oferim angajaților salarii mai bune. 65% merg la salarii, iar restul - pentru alte necesități. Așa eu depindeam de cineva, centralizat și acel cineva centralizat nu-mi dădea nimic. Eu trebuia să cer vopsea și să stau să aștept până îmi vor da să fac reparație măcar cosmetică.
Până acum eu hotăram toate întrebările cu lucrătorii mei, dar acum eu va trebui să aștept să-mi rezolve întrebările alte persoane. Există un mare risc. Nu este adevărat că medicii de familie de la sate nu știu să gestioneze banii. Până în 2012 trebuia să cerșesc o cutie de vopsea pentru reparație. Ne-au făcut audit financiar, au verificat și indicatorii de performanță și nu am avut probleme. Pentru anul acesta am contractat servicii de roengenografie, ecografie și gastroscopie la laboratorul din Bălți. Pacienților le este mult mai convenabil să meargă la Bălți pentru investigații că avem transport de 6 ori pe zi, decât la Glodeni. Nu avem transport din sat în acea direcție. Dacă se revine la centralizare, noi nu vom putea face nimic și un singur șef va face ce va vrea. Un singur șef nu poate ști nevoile fiecăruia.
Tudor Levința, director Centrul de Sănătate Peresecina, Orhei
„Mai mare prostie decât aceasta nu cred că puteau face”
„Eu sunt ultimul an în sistem, că deja trebuie să ies la pensie. 10 ani cât am fost autonomi, am adus investiții de 2 milioane de lei în Centrul de Sănătate. Acum deja pot face ce vor. Când ești centralizat, te relaxezi. N-ai făcut azi, o să faci mâine. N-ai făcut mâine, faci poimâine. Când ești autonom, porți responsabilitate, știi că trebuie să faci. Posibil că vor să centralizeze din cauză că nu sunt lucrători medicali, dar nici măcar pentru Centrele Medicilor de Familie nu va fi mai bine, că vor trebui să gestioneze un raion. Și nici nu știu dacă centralizând finanțele i-ar atrage pe medicii de familie să lucreze la sate. Eu acum sunt șef interimar. O să mă gândesc ce fac, dacă mai rămân medic de familie. Mai am de făcut ceva. Am mai câștigat un proiect pentru cabinetul de fizioterapie și am vrut să-l duc la capăt, dacă nu, atunci îl vor termina alții. Eu în general sunt pentru medicina privată și autonomă, iar acolo unde nu sunt medici să fie adunați într-un Centru, cum e cel al medicilor de familie”.
Lidia Melnic, director Centrul de Sănătate din satul Cubani, raionul Glodeni
„Nu am fost invitată la ședința de astăzi. Din câte știu a fost invitat câte un reprezentant din fiecare raion, conform listei de participanți. Eu vreau să vă spun un singur lucru – noi am fost printre pionerii reformei de descentralizare financiară a Centrelor de Sănătate. Pot să vă spun că până atunci, noi aici la Cubani, nu aveam nici măcar imobil, nu aveam utilaj, mobilier, etc. erau niște condiții extrem de grele, fără căldură, la încălzire autonomă nici nu visam, eram fără canalizare, adică nu erau condiții nici măcar minime-optime. După ce am obținut autonomie, prin proiectul de eficiență energetică noi am reușit să obținem sediu, am schimbat ușile interne și externe, geamurile, am construit cazangerie pe bază de biomasă și se încălzește 24 din 24 de ore. Sunt 22-24 de grade în sediu. Am reușit să izolăm termic pereții, am construit staționarul de zi conform tuturor cerințelor sanitare și epidemiologice, cabinetul de proceduri, birourile medicilor, am dotat laboratorul cu utilaj performant și mobilier sanitar standardizat. Am creat condiții de acces pentru populația din teritoriu, încercăm să atragem cadre noi. Anul trecut a venit un specialist, anul precedent altul. Facem totul ca să prestăm serviciile medicale de calitate, în volum deplin, conform Programului Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Și foarte important am reușit să le dăm angajaților salarii decente. Am mai câștigat acum un proiect pentru procurarea unui automobil. Noi aveam înainte un Vaz de 36 de ani, care era strâns din trei mașini. Am reușit să creăm condiții și pentru oficiile de sănătate din satele vecine, așa încât medicul de familie să poată merge oricând e nevoie la pacienți. Dacă se revine la finanțare centralizată se stopează dezvoltarea medicinei primare rurale. Cum mor satele noastre fără alte structuri publice, există riscul să revenim la condițiile pe care le-am avut”.
█ Articole relaționate:
Pleacă doctorii pe-un capăt din sistemul medical. Raioanele unde aceștia sunt sub limita necesarului