Redactor: Parascovia Rogate/ Tatiana Povar

Politicile statului în domeniul controlului tutunului trebuie aplicate fără implicarea industriei tutunului. Autoritățile din Lituania au emis o poziție comună prin care este interzisă orice colaborare dintre autoritățile publice și producătorii de țigări.  Documentul a fost semnat de către reprezentanți ai Comitetului Afacerilor pentru Sănătate, Ministerului Sănătății, Comisiei Naționale de Sănătate, Coaliției naționale de control al tutunului și alcoolului și Departamentului de control a drogurilor, tutunului și alcoolului.

În dispoziția emisă de autoritățile lituaniene se spune că deși responsabilii din cadrul Directoratului Central pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor depun eforturi considerabile în acest sens, aceștia încă mai întâmpină provocări la implementarea transparentă a Directivei privind Controlul Tutunului. Ei fac referință la articolul 5.3 din Convenția Cadru privind Controlul Tutunului al cărui scop este să asigure ca politicile să fie puse în aplicare fără implicarea industriei tutunului.

 ANAF: Legea Antifumat - profitabilă pentru baruri și restaurante

„La 24 iunie 2016, Uniunea Europeană a ratificat un Protocol al Organizației Mondiale a Sănătății ca să elimine comerțul ilicit al produselor de tutun. În acest protocol este indicat că obligațiile atribuite unei părți, nu ar trebui să fie îndeplinite sau delegate industriei tutunului. Suntem convinși că industria tutunului nu ar trebui să se implice în alegerea politicilor în domeniul controlului tutunului, standardelor de implementare ale acestora, precum și în evaluarea și dezvoltarea tuturor activităților elaborate de sistem”, scrie în dispoziția emisă recent.

Potrivit autorităților, prețurile înalte la produsele din tutun vor aduce doar beneficii  sănătății publice. Interacțiunea dintre instituțiile UE, statele membre ale acesteia și industria tutunului trebuie să se limiteze doar la procesele de control ale Guvernului, se mai menționează în document.

„Autoritățile publice trebuie să implementeze politici în domeniul controlului tutunului în mod transparent și controlat de Guvern, fără implicarea intereselor ascunse ale industriei tutunului. Aceasta trebuie să se supună legilor și ordinelor autorităților și să asigure date veridice pentru controlul tutunului. Focusarea asupra eliminării produselor de tutun ilicite din țările terțe este indispensabilă. Eforturile comune în această direcție vor face ca autoritățile să adopte mai ușor măsuri care să reducă vânzarea ilegală de tutun”.

Potrivit autorităților, această poziție este reflectată într-un acord aprobat de diverse instituții și organizații non-guvernamentale din Lituania, care se ocupă de politicile în domeniul sănătății publice și controlul tutunului.

 

 Articole relaționate:

Oxana Domenti, deputat: „Se caută deputați care ar semna un proiect cu modificări la Legea Antitutun. Sper că nu vor avea curaj să-l înregistreze” 

Ștefan Creangă: „Cabinele speciale pentru fumători nu sunt eficiente și nu susțin astfel de idei sub nicio formă” 

Guvernul, presat să submineze eficiența Legii antifumat, a elaborat un document și mai aspru