Autor: Irina Papuc

Ministerul Sănătății acuză presa și experții s-au expus pe acest caz că au denaturant declarațiile Mariei Gădiac, de doar 25 de ani care a aflat recent că copilul ei nenăscut era mort. Autoritatea anunță că a vorbit cu mama care le-a spus că se simțea bine când a aflat că fătul nu mai este bine,  „cu excepția traumei psihologice”.

„Medicii au examinat starea de sănătate a femeii și au constatat că decesul fătului nu a provocat complicații. De altfel, Maria Gădiac a precizat pentru Ministerul Sănătății că nu avea dureri, cu excepția traumei psihologice. Acest fapt a fost confirmat și de șeful maternității Institutului Mamei și Copilului, Iurie Carauș. În urma evaluării medicale s-a stabilit că moartea fătului nu a avut repercusiuni asupra sănătății fizice a femeii (...) Mariei Gădiac i s-a comunicat acest fapt. De asemenea, ea i-a asigurat pe medici că poate să se deplaseze singură. Pe parcursul drumului spre Institutul Mamei și Copilului, dar și în timpul internării, ginecologul Ana Melnic s-a interesat constat despre starea ei de sănătate. Această situație demonstrează faptul că pacienta a beneficiat de asistența necesară și atitudine adecvată din partea medicilor de la Spitalul Raional Rezina”, comunică Ministerul Sănătății. 

Reacția autorității este cu totul incredibilă, întrucât specialiștii de aici comunică doar că decesul fătului nu i-a complicat starea femeii și că ea ar fi decis de una singură să vină la Chișinău. Mai mult, autoritatea acuză specialiștii în etică medicală care au comentat cazul pentru Sănătate INFO că nu ar fi trimis sugestiile acestora pentru modificarea protocolului existent acum în mortalitatea antenatală.

În același timp Ministerul Sănătății nu explică de ce Maria Gădiac a fost nevoită să se adreseze unei clinici private pentru o investigație mai performantă, deși medicul ginecolog Ana Melnic constatase cu o zi înainte că bătăile inimii fătului sunt slabe. O atare situație constituia, de fapt, o urgență medicală. Deși nu putem afirma, ne întrebăm dacă fătul putea fi salvat, dacă Mariei i se acorda tot spectrul de servicii de care ar trebui să beneficieze, conform legii, absolut gratuit orice gravidă din Republica Moldova.

Menționăm că noi am contactat-o pe Maria Gădiac și i-am solicitat dreptul de a publica cazul ei, numele ei, precum și fotografii. Am obținut acceptul însă doar pentru a-i fi mediatizată istoria cu nume, fără a publica poze. În aceste zile femeia ar urma să nască copilul decedat sub supraveghere medicală, astfel că din motive etice nu o putem contacta suplimentar. Este însă inexplicabil de ce Ministerul Sănătății utilizează argumente, precum că femeia nu are pretenții față de lucrătorii medicali, or astfel de declarații din partea unei autorități sunt inacceptabile.

 

 Citiți la aceeași temă:

O tânără de 25 de ani, cu copilul mort în burtă, a fost trimisă de medici cu microbuzul la Chișinău. „Decesul fătului nu este o urgență medicală”