Autor: Irina Papuc

Acum 2 ani, din bani publici și donații, cu un total de 40 de milioane de euro, în Moldova era anunțată cu fast deschiderea unui bloc ultramodern în cadrul Spitalului Clinic Republican. Acolo urmau să se facă operații invazive, inovative și extrem de complicate - transplanturi, inclusiv de inimă, intervenții ortopedice la creier, la coloană - toate cu tehnică nouă. Astăzi, Ministerul Sănătății anunță că din bani publici ar urma să fie plătită o clinică privată care va face intervenții „minim-invazive pentru tratamentul malformațiilor cardiace la copii”.

Așadar, astăzi ministrul Sănătății a vrut să dea de înțeles că problema malformațiilor cardiace va fi rezolvată - cu bani publici în casieria privaților.

„Ceea ce am văzut astăzi este că și în Republica Moldova există deja specialiști și cu ajutorul domnului profesor (n.r. - Petru Liuba, cardiochirurg) vor fi crescute în continuare echipe de specialiști care vor oferi un spectru larg de intervenții chirurgicale minim-invazive. Pentru noi este important ca toate realizările cardiologiei intervenționale internaționale să fie disponibile și pentru Republica Moldova. Evaluând posibilitățile pe care le are țara, ne propunem ca să evaluăm care sunt resursele necesare pentru ca aceste intervenții să devină gratuite pentru copiii din Republica Moldova”, a declarat astăzi ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe la spitalul privat Novamed.

„Tratamentul minim-invaziv al malformațiilor cardiace la copii va fi finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) și în țara noastră. Primele intervenții ar putea fi asigurate chiar din anul 2017. În prezent, CNAM examinează posibilitatea alocării banilor în acest scop. Copiii vor fi tratați, cu suportul statului, în instituțiile medicale din țară unde există specialiști și condiții pentru realizarea intervențiilor minim-invazive”, ne informează Ministerul Sănătății într-un comunicat și pe site-ul său oficial. 

Ruxanda Glavan a menționat, printre altele, că în Republica Moldova acum sunt soluționate aproximativ 95 la sută dintre cazurile înregistrate de malformații ale inimii, unele dintre care foarte grave. Restul copiilor ar urma să fie tratați de specialiști formați în cadrul unei noi echipe de cardiochirurgi, fără ca părinții micuților să fie nevoiți să caute soluții în altă țară.

Autoritățile n-au pomenit nimic însă despre blocul chirurgical din cadrul Spitalului Clinic Republican, unde s-au investit 40 de milioane de euro, iar autoritățile au dat asigurări că se vor face intervenții cardiace, inclusiv la nou născuți. Acum, în Moldova sunt realizate aproximativ 370 de intervenții pentru soluționarea malformațiilor cardiace la copii. Acestea se realizează în secția chirurgia malformaţiilor cardiace congenitale din cadrul Spitalului Clinic Republican. Aici sunt realizate și operații complicate, în cazuri de malformații grave, precum Tetralogia Fallot. Precizăm că autoritățile din Sănătate nu au invocat neajunsuri de tehnică medicală sau lipsa specialiștilor, care ar constitui un motiv de orientare pentru soluții în sistemul privat.

O operație minim-invazivă ar putea costa bugetul public apriximativ 100.000 de lei, 80.000 de lei constituind doar prețul pentru consumabile, a anunțat Ruxanda Glavan. Am solicitat CNAM să ne comunice din care fonduri urmează să fie alocați banii pentru aceste intervenții și vom reveni cu răspunsul instituției. De asemenea, sunt importante criteriile după care vor fi selectate cazurile care vor fi redirecționate pentru realizarea operațiilor în sistemul privat.

Vom menționa că anterior ministrul Sănătății promitea că instituțiile private vor fi contractate din bani publici numai în cazul în care sistemul public nu va fi capabil să asigure unele servicii medicale. Recent, autoritățile au anunțat că vor asigura 100 de proceduri de fertilizare in vitro care vor fi realizate, de asemenea, de companii private. Banii urmează să fie alocați din fondurile CNAM.

 

 Articole relaționate:

 Blocul Chirurgical modern de la Spitalul Clinic Republican, inaugurat cu mare fast. Construcția și dotarea lui a costat 40 de milioane de euro. Evenimentul medical s-a transformat în unul electoral