Autor: Irina Papuc

Aproape 200 de tipuri de medicamente lipsesc din spitale și din Centrele Medicilor de Familie. Problema s-a creat din cauza lipsei ofertelor. Astfel, pentru unele preparate se vor organiza licitații repetate, iar o parte vor fi procurate direct de către fiecare instituție.

În total, 130 de tipuri de medicamente așa și nu au mai fost procurate în cadrul licitației de acoperire a necesităților pentru întreg sistemul medical pentru 2017, pentru care au fost alocate aproximativ 500 de milioane de lei. Este vorba despre preparate precum : Amisulpride (tratamentul schizofreniei), Amboxol (tratarea problemelor respiratorii), Atovastatin (reducerea nivelului de colesterol în sânge,) Captopril (tratamentul hipertensiunii), diclofenac (anti-inflamator și analgezic), Ciprofloxacin (tratarea infecțiilor bacteriene), Clemastin/Meclastin (antihistaminic), Diltiazemum (administrat în angină acută pectorală, tratamentul hipertensiunii), Losartan (antihipertensiv), nitroglicerină, utilizată în tratamentul crizelor de angină pectorală. Centrul pentru Achiziții Centralizate în Sănătate urmează să desfășoare o licitație reperată, însă până acum nimeni nu a fost interesat de ofertă.

O altă serie de preparate – antiepileptice, antibiotice, soluții perfuzabile, în total 55 de tipuri de preparate urmează să fie procurate separat de fiecare instituție medicală. Conform Centrului pentru Achiziții Centralizate în Sănătate aceste preparate au lipsit și în 2016 din instituțiile medicale. Informația despre prețul la care vor fi cumpărate și agentul economic câștigător ar urma să fie transmise Centrului de către fiecare instituție în parte.

 

█ Articole relaționate:

Stăpânii medicamentelor în Republica Moldova. Cui îi revin cele mai grase contracte din acest an 

Achiziții „bolnave” în Sănătate. Cele șapte companii în conturile cărora au ajuns cei mai mulţi bani publici din licitațiile în sănătate 

38 de dosare depuse la Agenția Medicamentului, cu ștampile false. Medicamentele aduse în țară prin fraude de către Metatron și Sangalimed mai sunt administrate bolnavilor