Gheorghe Brega, vicepremier pe probleme sociale

Se spune că cel mai profitabil business este cel al armamentului, drogurilor, tutunului, alcoolului și medicamentelor. De aceea, orice reformă legată de aceste cinci va fi extrem de greu de implementat.

Ceea ce ține de tutun vreau să spun că în ultimul timp se observă o presiune destul de dură din partea producătorilor și comercianților, pe toate direcțiile. Noi trebuie însă să ne menținem fermi pe poziții, pentru că ceea ce vor ei să facă nu aduce beneficii nimănui – nici statului, din punct de vedere financiar, nici oamenilor – căci vorbim de sănătatea lor.

Mulți spun că ei aduc statului venituri. E corect. În urma comercializării produselor din tutun se acumulează în bugetul statului aproximativ 1 miliard de lei. Totodată, tot 1 miliard de lei noi cheltuim pentru a trata bolile care sunt generate de fumat. Mă întreb – acesta-i business? Deci, ei își fac profitul și pleacă. Și noi, ca stat, cu ce rămânem? Cu oameni bolnavi, care trebuie tratați. Toate bolile provocate de tutun sunt boli cronice. Avem tineri care vor cheltui pentru a se trata.

Vreau să vă amintesc că am organizat la începutul lunii decembrie anul trecut „Dialogul de politici privind implementarea Legii privind controlul tutunului și fortificarea politicilor de taxare a politicilor de tutun”. În cadrul ședinței au fost prezentate rapoarte ale experților internaționali, care ne sunt foarte utile.  Să luam Filipine, de exemplu. Această țară a mers pe altă cale. Ei au pus pe primul plan sănătatea cetățenilor lor. Ca rezultat, au sporit ratele impozitelor gradual din 2013, când era 341 de procente la 1.000 de procente, ceea ce a dus la sporirea veniturilor de  la 0.3 la 1.3 din PIB. Bugetul pentru sănătate s-a triplat. De asemenea, numărul persoanelor asigurate de stat a crescut de la 16, 6 milioane până la 48 de milioane. Numărul fumătorilor s-a redus de la 32,7 la 23,3 milioane de persoane. Taxele pe viciu au fost direcționate pentru sănătate. Magazinele duty-free, care sunt o sursă de contrabandă cu tutun, au fost reduse. Acestea se regăsesc numai în aeroporturi și nave maritime, doar la ieșirea din țară.

Republica Moldova este unica țară din lume care are magazine duty-free la intrarea în țară. Anual, vă spun cu fermitate, se spală aproximativ 280 de milioane de lei prin aceste magazine. Acestea sunt datele de la Fisc. Mă întreb de facem mai departe. Astfel de măsuri au fost luate în toate țările care au grijă de cetățenii lor. Și ei tot au avut de înfruntat lobby, căci și acolo au fost mari presiuni, dar cu voință politică au rezistat.

E momentul să ne gândim și noi ce facem. Și așa avem tineri puțini. Pe cât de dur ne apasă industria tutunului, atât de dur trebuie să rezistăm. Vin cu un mesaj către toate ministerele – hai să rezistăm.