Redactor: Irina Miron

O zi nereușită la serviciu sau cearta cu un prieten sunt doar două dintre multiplele motive pentru care îți aprinzi o țigară sau bei un cocktail, crezând că astfel te liniștești. Potrivit unui nou studiu, publicat în revista „Neuron”, țigara îți poate determina creierul să se „prăpădească” după alcool, scrie huffingtonpost.com.

Studiile mai vechi au precizat că nicotina și alcoolul stimulează eliberarea dopaminei, un produs chimic, responsabil de comportamentul creierului. Constatarea rămâne însă deocamdată neexplicată.

Cu toate acestea, savanții de la Colegiul de Medicină Baylor din Texas, au descoperit că expunerea șobolanilor la nicotină înainte să bea alcool, nu doar sporește pofta de alcool, dar reduce și eliberarea de dopamină.

„Constatările noastre indică mecanismele prin care nicotina și consumul de alcool în exces influențează sistemele neuronale, oferind o bază pentru elaborarea unui concept strategic menit să diminueze legătura dintre fumat și abuzul de alcool”, a precizat într-un comunicat de presă John Dani, principalul autor al studiului și profesor în științe neurologice la Colegiul de Medicină Baylor.

Profesorul Dani și colegii lui susțin că dorința de a consuma alcool după fumat este o consecință a faptului că nicotina mobilizează receptorii hormonilor care provoacă stresul.

„Tinerii încearcă de obicei să consume nicotina din tabac în perioada adolescenței, iar asta îi face mai vulnerabili la consumul de alcool”, a adăugat Dani. De aceea, măsurile de precauție pot preveni consumul de nicotină, a mai punctat profesorul în științe neurologice, John Dani.

 

Articole relaționate:

Temperamentul copilului tău îți dezvăluie dacă va avea probleme cu alcoolul în adolescență 

Deși se cred sănătoși, fumătorii au celulele afectate și se pot îmbolnăvi de cancer la plămâni