Autor: Irina Papuc

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a vorbit ieri, în cadrul unei întrevederi la Soroca, despre felul cum va arăta reforma de regionalizare a spitalelor. Ruxanda Glavan a spus că vom avea două spitale zonale, însă reforma va fi gândită în funcție de rezultatele recensământului.

Nu mă întrebați astăzi detalii pentru că n-o să vi le dau. Planul urmează a fi aprobat la nivelul primului-ministru, după care noi vom începe să-l dezbatem public. Noi nu știm câți suntem – 3,5 milioane sau totuși 2 milioane de oameni”, a spus Ruxanda Glavan, în cadrul unei întâlniri la Consiliul raional Soroca, unde au fost chemați mai mulți medici.

„Pe viitor, sistemul spitalicesc va fi organizat în trei nivele – spitale de nivel local, care vor presta servicii pentru maladii cronice. Spitalele de nivelul al doilea vor fi cele regionale, acolo unde vor fi concentrate serviciile de chirurgie, maternitate, oftalmologie, urologie, traumatologie. De nivelul al treilea vor fi spitalele centrale sau zonale. Acestea vor fi două la număr, mai exact împărțite în două zone – zona nord, cu un spitalul zonal care va fi o mică copie a spitalului Clinic Republican din Chișinău și se va afla în proximitatea Municipiului Bălți și un spital pentru zona de centru și, care va fi în Municipiul Chișinău. Spitalul din zona de nord va deservi aproape 1 milion 400 de mii de cetățeni, după calculele noastre, iar cel din Chișinău -aproximativ 1 milion 900 de mii de persoane”, a mai spus Glavan, fiind citată de Observatorul.md.

Ministrul le-a explicat doctorilor importanța regionalizării prin exemplul unui pacient cu accident vascular cerebral care a fost purtat pe drumuri 18 ore pentru ca în final să fie operat la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Anterior ministrul Sănătății a mai pomenit despre reforma spitalelor însă variante au existat mai multe. De exemplu, anul trecut în cadrul unui interviu la Radio Europa Liberă Ruxanda Glavan a pomenit despre implementarea unui proiect pilot la Hâncești, Leova și Cimișlia. Ministrul anunța atunci că din trei spitale raionale unul va deveni regional, iar celelalte două – locale. Un draft discutat la nivel neoficial la începutul acestui an prevedea categorisirea spitalelor în centrale, regionale, locale și speciale. Conceptul era vag și prevedea doar schimbarea denumirilor cu reducerea neesențială a numărului de paturi. De asemenea, documentul prevedea ca Ministerul Sănătății să devină unicul fondator pentru toate instituțiile medicale din întreaga țară. Menționăm că un studiu de fezabilitate a fost realizat de un grup de experți străini încă din 2013, pentru zona de nord, fiind propuse modele clare de aplicare a reformei. Acum, autoritățile se gândesc că ar avea nevoie de un studiu nou și speră să obțină banii de la Banca Mondială. Declarația îi aparține vicepremierului pe probleme sociale, Gheorghe Brega.

 

 

 Articole relaționate:

 

 Ministerul Sănătății vrea să controleze toate spitalele din țară. Cum ar urma să arate reforma acestora

 

Regionalizarea spitalelor, făcută pe la spatele directorilor. Ruxanda Glavan promite un proiect pilot de comasare, de la toamnă