Autor: Elena Cioina

Anunțul Ministerului Sănătății privind salariile care le ridică doctorii din Moldova, după majorarea din luna iulie, i-a revoltat pe mulți dintre ei. Ei acuză autoritatea de declarații false și eronate și spun că din cauza lefurilor prea mici, din sistemul sănătății pleacă mulți specialiști, mai ales tineri.

În mai multe comentarii pe pagina Sănătate INFO de pe Facebook, doctorii se întreabă pe ce se bazează autoritatea în sănătate când anunță astfel de cifre. În realitate, spun medicii, în buzunarele lor ajung chiar mai puțini bani decât până la majorare.

Tamara Mihalachi afirmă că în calitate de asistent al medicului de familie, cu o experiență de 26 de ani, are un salariu de doar 3 mii 600 de lei. „Din el, după plata impozitelor primesc 3.100 lei!!! De unde 5.000-6.000 lei?”, întreabă asistenta.

Larisa Arnăut susține că datele prezentate de Ministerul Sănătății sunt niște minciuni, dar în care, din păcate, populația va crede. „Pleacă doctorii din sistem în fiecare zi. Tragic este ca nu se întreprinde nimic pentru a-i reține. Ba din contra, se creează impresia că se distruge totul în mod special”, scrie Larisa Arnăut.

Și Natalia Solovenco s-a arătat indignată de salariile prezentate de Ministerul Sănătății. Ea spune că un medic cu stagiu abia de ajunge la 6 mii de lei, dacă face gărzi de noapte și lucrează de sărbători.

█ „Doctorii au salarii de 9.000 de lei, iar asistentele medicale ridică lunar 5.000 de lei”. Ministerul Sănătății anunță că reforma salarizării a fost aplicată cu succes 

„Eu sunt doctor la Salvare, cu categorie superioară. Dacă lucrez pe un salariu deplin, atunci leafa ajunge până la 5 mii de lei, iar dacă pe 1.25, atunci între 5 mii și 6 mii de lei, în funcție de numărul gărzilor de noapte și orele lucrate în zilele de sărbătoare. Eu personal, dimpotrivă, am simțit că primesc un pic mai puțin. N-am simțit nicio creștere, măcar nesemnificativă. Nici nu știu cum se calculează salariile după criteriile de performanță, pentru că nu ne-au invitat niciodată să ne explice”, a declarat Natalia Solovenco pentru Sănătate INFO.

„Sunt foarte curioasă să știu în care instituție medicală se ridică așa salarii. Am 22 de ani stagiul de muncă, dar așa salariu nu primesc”, a adăugat și Tatiana Vișnevschi.

În general, medicii și asistenții cu care am stat de vorbă spun că reforma salariilor este binevenită. Ea îi motivează pe specialiștii tineri să progreseze, iar pe cei mai în vârstă să țină pasul cu ei. Însă există câteva nuanțe de care responsabilii din sănătate, spun doctorii, nu au ținut cont, prin urmare lefurile cu care operează ministerul nu sunt tocmai reale. Iată ce a declarat pentru sănătate INFO Valeriu Petrovici, director medical la spitalul raional Soroca.

█ „Nu se va schimba nimic în sistemul medical atât timp cât autoritățile nu vor înțelege că un medic sărac este un medic incompetent”

„Dacă doctorul lucrează pe un salariu și jumătate, el poate ridica suma despre care vorbiți – 6-7 mii de lei. Există însă un obstacol. Toată lumea știe că în raioane nu ajung medici și atunci un traumatolog, de exemplu, este angajat pe jumătate de salariu în secția consultativă și pe jumătate de salariu – în spital. Codul Muncii nu permite ca medicii să-și ia gărzi de noapte atâtea câte vor, indiferent cât lucrează ziua. Este problema mea, dacă îmi stric sănătatea, dar eu vreau să lucrez mai mult ca să primesc mai mult. În Occident se poate, iar la noi nu. Uneori un doctor poate primi un salariu mai mic decât un asistent medical. Însă un medic care lucrează în zi, fără gărzi, cum sunt chirurgii, el poate ridica maxim patru –cinci mii de lei. Și în situația aceasta sunt toți doctorii din provincie, indiferent de specializare – ginecologii, traumatologii, chirurgii”, a precizat Petrovici.

Astfel, pentru a ridica salarii mai mari, cadrele medicale sunt nevoite să apeleze la diverse șiretlicuri, elaborând, de exemplu, grafice cu gărzi false, a adăugat Petrovici.

O altă problemă ține de procentele pe care le obțin cadrele medicale pentru îndeplinirea criteriilor de performanță. Valeriu Petrovici spune că mai mult de pragul minim, 15 la sută, instituția nu poate oferi, deoarece bugetele instituțiilor sunt subțiri. Acest lucru este confirmat și de doctori din alte spitale raionale.

La rândul său, Raisa Duca, asistent principal la Spitalul Orhei afirmă că schimbarea regulamentului de salarizare i-a responsabilizat pe asistenții medicali de la Orhei. Ei sunt mai atenți la lucruri pe care le considerau mai puțin importante în trecut. Inechitatea salarială se produce între asistenții tineri și cei cu stagiu de câteva zeci de ani, însă în mare parte aceștia ridică salariile menționate de Ministerul Sănătății. 

Vom aminti că în luna iulie, anul trecut, Guveernul a majorat salariul de bază al cadrelor medicale din țară cu 20% la sută. Tot de atunci Ministerul Sănătății a schimbat și metoda de salarizare, astfel că lucrătorii medicali trebuie să îndeplinească o serie de indicatori de performanță pentru a putea beneficia de adaos.

 

 Articole relaționate:

„Oricât de mult ți-ai iubi meseria, ajungi să obosești și să te gândești că vrei să pleci”. Ce schimbări își doresc doctorii pentru ei în anul 2017 

Ce așteptări au medicii din Moldova de la sistemul de Sănătate în 2017

Lipsă acută de cadre medicale. Moldova are nevoie de sute de specialiști