Autor: Elena Cioina

Majoritatea deputaților nu a susținut moțiunea de cenzură simplă privind demiterea demnitarului. Doar 28 de deputați au votat pentru acordarea votului de neîncredere Ruxandei Glavan. Audierile pe marginea majorării tarifelor serviciilor medicale au durat mai bine de trei ore, timp în care ministra a prezentat un raport privind necesitatea scumpirii serviciilor, iar deputații au adresat întrebări.

Astfel, în discursul său, ministra Sănătății a declarat că textul moțiunii socialiștilor este „o demagogie și o deviere de la situația reală existentă”. Mai mult, acesta conține multe falsuri și inexactități. De exemplu, socialiștii au scris că Moldova se află pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate prin bolile cardio-vasculare, ceea ce nu este adevărat, a declarat ministra. Ea a încercat să le explice deputaților circumstanțele care au stat la baza majorării tarifelor, atribuindu-i ministerului mai multe reușite în reformele și politicile elaborate.

Nici în Parlament însă ministra nu a fost suficient de convingătoare și nici nu a adus argumente plauzibile privind importanța majorării tarifelor. Unii deputați au declarat chiar că Ruxanda Glavan a avut mai mult un raport politic, decât unul de ministru al Sănătății, făcând divizarea între majoritatea parlamentară și opoziție. „Am așteptat un raport de ministru, dar am ascultat unul de politician. Vreau să vă amintesc că deși reprezentăm fracțiuni diferite, alegătorii noștri se confruntă cu aceleași probleme în sistemul medical”, a declarat dputatul comunist, Ina Șupac.

█ Oxana Domenti: „Unele tarife sunt absolut nejustificate și nimeni nu ne-a convins că trebuie să crească în așa măsură. Vom cere în Parlament înghețarea lor și sistarea încasării banilor” 

Ministra le-a prezentat deputaților o serie de cifre, precizând că toate problemele legate de tarife se trag de la guvernările precedente, care nu au făcut ajustările de rigoare la timpul potrivit. Glavan a reiterat că instituțiile medicale ar fi încetat să mai presteze anumite servicii medicale, din cauză că nu acopereau sinecosturile. Totuși, ministra nu a avut un răspuns clar în privința unor întrebări esențiale, cum ar fi de exemplu – va spori sau nu calitatea serviciilor medicale odată cu majorarea acestor tarife și cu cât vor spori veniturile instituțiilor medicale din serviciile contra plată.

„Scumpirea trebuie să fie direct proporțională cu calitatea serviciilor medicale, doamna ministră”, a adăugat deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu.

„Procesul a fost foarte rapid, brusc, chiar un salt, aș putea spune. Hotărârea a fost luată fără să fie măsurat impactul pentru anumite categorii de cetățeni. Este nevoie de o evaluare bună a acestor politici. Moțiunea simplă nu va rezolva problema tarifelor, de aceea fracțiunea nu o va susține. Totuși, credem că tarifele trebuie înghețate până la clarificarea lucrurilor”, a declarat și deputatul liberal-democrat, Vadim Pistrinciuc.

Socialiștii au avut doi vorbitori la tema tarifelor. Deputalul, Bogdan Țârdea a declarat că „Doamna Glavan a demarat un genocid social prin majorarea tarifelor”. De altfel, discursul parlamentarului a fost plin de atacuri la persoană și s-a bazat doar puțin pe scopul moțiunii de cenzură, propus de fracțiunea sa.

█ Socialiștii vor demisia ministrului Sănătății și au organizat un protest. Ministerul Sănătății le-a răspuns printr-un comunicat 

În plen, socialiștii au fost mai puțin tăioși și spre final au declarat că ar fi bine ca Guvernul să revadă tarifele. Cum era de așteptat, fracțiunea democraților a respins moțiunea simplă și a îndemnat deputații să susțină în continuare reformele în domeniul sănătății. „Doamna ministru și-a asumat răspunderea pentru restanțelor foștilor miniștri. Ajustările erau necesare și PD se pronunță împotriva moțiunii”, a declarat deputatul Valentina Stratan.

La rândul rău, deputatul comunist, Oleg Reidman s-a întrebat retoric care a fost scopul moțiunii socialiștilor. „Straniu este scopul acestei moțiuni, pentru că ea nu rezolvă problema tarifelor. Metodologia a fost elaborată de mai multe ministere, prin urmare ar trebui să fie audiați și ministrul Economiei și cel al Finanțelor”. Într-un final moțiunea socialiștilor a fost susținută doar de 28 de deputați din 81 prezenți în sală.

  Articole relaționate:

Cum am ajuns să avem servicii medicale mai scumpe. „Estimarea este una arbitrară și lasă loc de abuzuri”