Autor: Irina Papuc

Curtea de Conturi a stabilit nereguli de milioane de lei la Spitalul Clinic Republican și la Centrul Mamei și Copilului. Directorii spitalelor ar fi admis cheltuieli nejustificate în valoare de câteva milioane de lei, prin încălcarea regulilor de achiziții și procurarea unor medicamente neautorizate.

Spitalul Clinic Republican a înregistrat venituri în anul 2012 în valoare de 222 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile au ajuns la 175 de milioane. O mare parte din bani s-ar fi cheltuit nejustificat, spun raportorii.

Astfel, numai la Spitalul Republican au fost cumpărate medicamente neautorizate în valoare de 37 de milioane de lei, preparate care nu erau inițial planificate și nu au fost solicitate de la Compania Națională de Asigurări în Medicină. La Centrul Mamei și Copilului - aceeași situație. Conducerea instituției a procurat preparate neautorizate în valoare de peste 4 milioane de lei.

Totodată, raportorii au precizat că la Spitalul Republican au fost organizate licitații în condiții neloiale, unii agenți economici care ar fi avut oferte mai 

avantajoase fiind înlăturați din competiție. 

Astfel instituția a suportat pierderi suplimentare, neprevăzute în contract, în valoare de 632 de mii de lei.

În plus, cele două instituții medicale au aprobat  statele de personal în număr de 4.040, în timp ce numărul real de angajați a fost de 3.600, se precizează în raportul Curții de Conturi. 

Nereguli au fost depistate și la capitolul patrimoniu public. Astfel, conducerea Spitalului Republican a transmis în condiții incerte 0,9 ari unui agent economic pentru construcția unor blocuri locative, pe un  termen de 49 ani. Totodată 744 de metri pătrați au fost transmiși altui agent economic pentru realizarea unui parteneriat public - privat pentru servicii de radiologie și diagnostic imagistic, cu nerespectarea rapoartelor contractuale.   

Directorii instituțiilor nu au explicat abaterile de la lege, iar responsabilul de la Agenția de Achiziții Publice a spus în timpul ședinței că nu este la curent cu modul în care au fost organizate achizițiile la cele două instituții medicale. La rândul său, ministrul Sănătății Andrei Usatîi a declarat că unele abateri au fost înlăturate până la finalizarea acestui raport, iar altele urmează de-acum încolo.

Instituțiile supuse controlului vor trebui să informeze Curtea de Conturi despre implementarea recomandărilor în termen de trei luni.   

 

Articole relaționate:

Curtea de Conturi: Importatorii de medicamente indică la vamă prețuri cu 300 procente mai mari decât cele fixate de producători. O mare parte din pastile vin din zone off-shore