Autor: Irina Papuc

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a organizat astăzi un briefing pentru a prezenta opiniei publice ce a reușit autoritatea să realizeze în ultimul an de activitate. Evenimentul a durat doar câteva minute, iar jurnaliștii nu au avut ocazia să pună întrebări.

„În 2016 pacienții au avut mai multe posibilități de reabilitare, iar medicii au reușit să salveze mai multe vieți. Avem numeroase exemple în acest context, dar vreau să aduc doar câteva. În Programul Unic au fost incluse mai multe servicii medicale, fiind acoperite costurile pentru exoprotezele mamare, necesare femeilor care au suportat o intervenție de extirpare a tumorilor maligne. Astăzi deja 1.600 de femei beneficiază de astfel de exoproteze”, a spus Ruxanda Glavan.

Ministra a continuat cu reușitele, menționând că a crescut numărul cazurilor tratate. „Au fost tratați 3177 de pacienți cu cataractă în 2016, comparativ cu 2015, când au fost tratați aproape 1.000 de pacienți. 2.300 de pacienți au beneficiat de intervenții de cardiologie intervențională. Totodată, grație eforturilor comune în 2016 aproape că s-a dublat numărul de transplanturi. O realizare importantă a fost modificarea mecanismelor privind eliberarea medicamentelor compensate. Trebuie să reamintesc că începând cu 1 octombrie am extins lista de medicamente compensate și le-am oferit accesul tuturor copiilor până la vârsta de 18 ani. În cifre reale, acest lucru înseamnă că 708 mii persoane au beneficiat de medicamente compensate”, a continuat ministra.

„A fost schimbat regulamentul de salarizare a lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate. Pentru aceasta au fost utilizate 295 de milioane de lei din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, în condițiile în care nu a fost majorată polița și nici contribuțiile procentuale”, a amintit ministra.

Ruxanda Glavan a mai vorbit despre reușita de a asigura tratamente pentru bolnavii de hepatită și faptul că bolnavi minori de diabet în sfârșit au fost asigurați cu teste și lanțete pentru verificarea nivelului de glicemie. Ea a mai vorbit și despre faptul că statul a reușit să facă economii de 74 de milioane de lei după reducerea prețului la unele medicamente.

„Vă asigurăm că vom continua și în 2017 să muncim și pentru îmbunătățirea asistenței medicale la toate nivelurile”,  a conchis ministra, astfel evenimentul fiind încheiat. Jurnaliștii nu au avut voie să adreseze întrebări.

Amintim că Ministerul Sănătății și-a propus anul trecut să realizeze 118 acțiuni, conform Planului de acțiuni, aprobat prin ordinul 37 din 2 februarie. Printre acestea se numără: implementarea Sistemului Informațional SIA AMP, crearea dosarelor electronice ale pacienților în proporție de 100 de procente, definitivarea Codului Sănătății, proiectului privind crearea Spitalului Universitar, crearea unui serviciu republican de supraveghere a nou-născutului, aplicarea serviciului de screening colorectal, etc.

 

  Articole relaționate:

 Jumătate de adevăr despre scumpirea serviciilor medicale și despre poliță. Ce nu ne spun autoritățile 

Spitalele din Moldova operează cu prețuri noi. Toate serviciile medicale s-au scumpit oficial de câteva ori 

Spitalul discordiei. Ministerul Sănătății se vede singurul fondator al Spitalului Universitar și vrea ca Universitatea de Medicină să nu se implice