Autor: Irina Papuc

PNUD a făcut publice anunțurile de licitație pentru procurarea medicamentelor pentru mai multe tipuri de maladii, decât s-a anunțat anterior. Bugetul total alocat în acest scop este de peste 4 milioane de dolari. Agenția internațională are timp limitat pentru organizarea procurărilor, deoarece lipsa preparatelor în spitale deja se face simțită.

Așadar, Ministerul Sănătății transferă responsabilitatea de organizare a licitațiilor și procurările către PNUD pentru o listă mai mare de medicamente decât se anunța anterior. Astfel, agenția internațională va procura preparatele necesare pentru Programul Național de profilaxie și combatere a diabetului zaharat, pentru Programul național de imunoprofilaxie și măsuri antiepidemice, pentru Programul Național de sănătate mintală, pentru Programul Național Boli rare, Programul național combaterea cancerului, pentru Serviciul de transplant și controlul infecției HIV/SIDA și altor infecții transmisibile.

Pe site-ul agenției a fost publicată și o listă a preparatelor care urmează să fie procurate. Deocamdată acesta este una prealabilă, urmând să fie completată cu alte poziții. Aici se regăsesc preparate pentru tratamentul de bază ARV, testele pentru depistarea HIV, formulele de alimentație pentru copiii ale căror mare au HIV și nu pot alăpta, medicamente de bază pentru tratamentul tuberculozei, imunosupresoare, soluție pentru conservare, reagenți, medicamente de bază pentru tratarea bolilor psihice, pentru diabet, morfină, etc.

În mare parte, termenii pentru procurări sunt destul de restrânși. Pentru combaterea diabetului, de exemplu, termenul limită de depunere a ofertei este 20 martie, ora 13.00 locală, pentru Programul Național de Sănătate Mintală și Boli rare – până la 22 martie, iar pentru Programul național Serviciul de transplant sau Programul de combatere al Cancerului, de exemplu, ofertele trebuie să fie prezentate până la 23 martie. Termenii de livrare sunt și ei reduși – până la patru săptămâni de la semnarea contractului.

Cerințe pentru companiile participante

Agenția speră să atragă companii internaționale, iar prin imaginea și experiența sa să-i convingă să-și depună ofertele, chiar dacă în unele cazuri cantitățile necesare nu sunt atât de mari. Totuși, companiile ale căror produse nu sunt înregistrate în Republica Moldova nu vor fi constrânse să și le înregistreze în Moldova. Va exista doar un mesaj de recomandare.

Companiile trebuie să asigure o serie de prevederi, ce țin de calitatea preparatelor, precalificarea acestora de către OMS, tipul de transport și condițiile de livrare. PNUD are dreptul să efectueze verificări și să refuze preparatele care nu corespund cerințelor de calitate. Detaliile pot fi găsite în acest document, dar și în fiecare anunț separat, pentru fiecare grup de preparate.

 

 █ Articole relaționate:

O organizație internațională va cumpăra medicamente pentru mai multe categorii de pacienții din Moldova 

Ministrul Sănătății vrea ca PNUD să cumpere și medicamente pentru copiii bolnavi de leucemie. „Doar schemele sunt europene. Unele medicamente n-au existat niciodată” 

Achiziții „bolnave” în Sănătate. Cele șapte companii în conturile cărora au ajuns cei mai mulţi bani publici din licitațiile în sănătate 

38 de dosare depuse la Agenția Medicamentului, cu ștampile false. Medicamentele aduse în țară prin fraude de către Metatron și Sangalimed mai sunt administrate bolnavilor