Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, sănătatea continuă să rămână un domeniu afectat de corupție, arată raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție (CNA), pentru anul 2016. Potrivit acestuia, anul trecut numărul actelor de corupție a scăzut de două ori în comparație cu anul precedent. Mai exact, în 2016 au fost înregistrate 24 de cazuri de corupție, cu 35 mai puține decât în 2015.

Cu toate acestea, medicina ocupă locul șapte în topul domeniilor celor mai afectate de corupție, după justiție. Potrivit raportului, cele mai multe infracțiuni comise anul trecut țin de traficul de influență, corupere pasivă, dar și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Datele arată că printre cei care au săvârșit infracțiuni de corupție se află și opt persoane cu funcție de răspundere din domeniul ocrotirii sănătății.

Unul dintre cele mai grave cazuri de corupție este cel în care ofițerii CNA au împiedicat abuzurile comise de către Consiliul pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă (CNDDCM) la stabilirea gradelor de invaliditate.

 Noi fraude de milioane în domeniul sănătății

Mai exact, în cazul dosarului penal s-a constatat că șefii unor consilii teritoriale au facilitat acordarea gradelor de dizabilitate unor persoane în schimbul unor sume de bani, care variau între 1.000 și 15.000 de lei.

Potrivit CNA, aceștia includeau date eronate în rapoartele de expertizare și în certificatele privind gradul de invaliditate. Banii colectați de către șefii Consiliilor erau transmiși persoanelor publice din cadrul Aparatului Central al Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

De altfel, pentru estorcarea mitei în valoare de 300 de euro a fost reținut președintele Consiliului Teritorial de Expertiză a Vitalității Dondușeni, responsabil de evaluarea și atestarea dizabilității și incapacității de muncă a locuitorilor din regiunea de Nord a țării.

„Învinuitul a pretins și a primit bani, sub controlul CNA, pentru a-i stabili dizabilitatea și incapacitatea de muncă permanentă a unui bolnav. Funcționarul a fost prins în flagrant delict și reținut”, scriu autorii raportului.

Un alt caz important este cel în care medicii au reținut un medic din raionul Florești.

„Medicul a pretins 1.000 de lei de la un cetățean ca să-i elibereze concluzia medicală necesară pentru acordarea concediului academic. Reținerea a avut loc în spitalul unde activa doctorul terapeut”, adaugă autorii.

Pe parcursul anului 2016, în gestiunea ofițerilor de urmărire penală ai CNA s-au aflat 2.184 de cauze penale, cu 20% mai multe decât în 2015.

Din domeniul medicinei, sub urmărire penală pentru comiterea infracțiunilor de corupție, sunt doi șefi de secție din cadrul instituțiilor medicale, un președinte al Consiliului Teritorial de Expertiză a Vitalității și un medic de familie.

Totodată, anul trecut, CNA a efectuat o analiză privind eficiența activității Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM). Mai exact, CNA a verificat dacă proiectul Hotărârii de Guvern cu privire la completarea punctului 21 din Statutul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.156 din 11 februarie 2002, poate genera riscuri de corupție.

 Sponsorizările în sistemul public de sănătate, subiect de dezbatere la Ministerul Sănătății 

Proiectul consta în a-i acorda Consiliului de Administrație al CNAM împuternicirea să decidă cum vor fi cheltuiți banii din fondul de profilaxie și cel de dezvoltare, atribuții care înainte reveneau Companiei, fără ca în lege să fie menționat vreo structură sau persoană.

În raportul de analiză al CNA, responsabilii atrag atenția că CNAM nu a respectat principiul transparenței, întrucât proiectul nu se regăsește pe pagina oficială a instituției și nu a trecut etapa consultărilor publice.

Atunci CNA a recomandat instituției să revină la acest aspect și să publice proiectul pe pagina oficială a instituției pentru a putea fi consultat. Acestea sunt unele dintre problemele cele mai importante depistate în cadrul evaluării riscurilor de corupție pentru anul 2016.

Vom preciza că în 2015, numărul actelor de corupție, din contra, a fost de două ori mai mare. Acesta lucru s-a datorat în mare parte dosarului licitațiilor trucate în domeniul sănătății, în care sunt cercetate 32 de persoane. Prejudiciul adus statului este estimat la peste 87 de milioane de lei. Toți cei reținuți, inclusiv foști funcționari publici sunt cercetați în stare de libertate.

Neoficial, experții cred că în Moldova corupția în sănătate este mult mai mare. Pacienții se plâng că practic în fiecare instituție medicală se cere și se dă mită, indiferent dacă ești sau nu persoană asigurată. O parte mică însă de cazuri sunt depistate sau denunțate.

 

 Articole relaționate:

Numărul actelor de corupție în sănătate a crescut de două ori 

DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE, pe masa judecătorilor. 30 de persoane din sistemul de sănătate, printre care și ex-ministrul, sunt învinuite

A fost eliberat din închisoare omul de afaceri învinuit în DOSARUL LICITAȚIILOR TRUCATE.