Termenul de bruxism provine din limba greacă și înseamnă „scrâșnit din dinți”. El afectează o mare parte dintre oameni și este caracterizat prin încleștarea maxilarelor, care în timp duce la abraziunea suprafețelor dentare și chiar la leziuni dentare permanente. De asemenea, afecțiunea provoacă o durere cronică a articualției temporo-mandibulare.
Bruxismul este de două feluri - de zi, când suntem conștienți și de noapte - care apare în timpul somnului. La unii bruxismul apare în timpul zilei, din cauza încordării psiho-emoționale, la alții apare noaptea, în timpul somnului. Adulții pot avea atât bruxism de zi, cât și de noapte, uneori chiar combinat. La copii, de regulă, se manifestă bruxismul nocturn.
Există mai multe cauze ale apariției bruxismului. Acestea pot fi de origine ocluzală, musculară, psiho-somatică, din cauza dereglărilor de somn, genetică, etc.
Multiple cercetări au demonstrat corelația dintre bruxism și factorul psiho-emoțional și anume stresul. În timpul suprasolicitărilor emoționale crește excesiv activitatea musculară. În același timp, bruxismul nocturn este considerat și ca o formă de dereglare a somnului. Bruxismul de zi este asociat cu stresul psihologic, stările de anxietate, stările depresive și unele particularități de comportament.
La apariția bruxismului diurn, precum și al celui nocturn sunt importanți și alți factori, cum ar fi dereglările ocluzale sau angrenajele patologice ale dinților. Acest lucru înseamnă că dinții se ating anormal unul de celălalt. O altă cauză ar fi malocluziile dentare (anomalie în trei planuri- vertical, transversal și sagital), etc.
Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.