Redactor: Viorica Obreja

În acest an se împlinesc 145 ani de la nașterea renumitului  farmacist Gedeon Richter, fondator al uneia din cele mai mari întreprinderi farmaceutice din Europa de Est. Peste 200 de invitați au avut ocazia să vadă istoria unui mare farmacist, patriot adevărat al țării sale și fondator al companiei farmaceutice „Gedeon Richter”, care până în prezent îi poartă numele.

Datorită istoricilor maghiari și actorilor talentați, a fost realizat un film despre viața și soarta tragică a acestui om talentat.

Farmacist stagiar, apoi proprietar al unei farmacii în Budapesta, mai târziu  fondatorul unei companii farmaceutice, care pe parcursul a 116 ani de ascensiune a ajuns o corporație europeană multinațională, Gedeon Richter, în pofida greutăților, nu și-a părăsit nici țara, nici fabrica.

La premiera filmului au fost prezenți medici, farmaciști, angajați ai Reprezentanței „Gedeon Richter” în Moldova, jurnaliști. În calitate de oaspeți de onoare ai evenimentului au fost prezenți ambasadori acreditați în țara noastră.  

„Gedeon Richter” este ana dintre cele mai mari companii farmaceutice din Europa Centrală și de Est cu o istorie de 116 ani. Ea este specializată în producerea și marketingul produselor farmaceutice finite, a substanțelor active și produselor intermediare, precum și în activitatea de cercetare în domeniul farmaceutic. Compania este prezentă în peste 45 de țări și dispune de  șase uzine, 29 de reprezenanțe, 37 de subdiviziuni comerciale și întreprinderi mixte. În întreaga lume numărul angajaților în cadrul „Gedeon Richter” se estimează la peste 11 mii de persoane. Portofoliul companiei deține peste 200 produse de o calitate înaltă, folosite în toate domeniile medicinii, deși prioritatea de vârf o are dezvoltarea medicamentelor destinate maladiilor cardilogice, psiho-neurologice și ginecologice. Compania “Gedeon Richter” este activă și în dezvoltarea medicamentelor biosimilare.

În Moldova, Reprezentanța oficială a fost deschisă în 1997 și devenise a doua structură a producătorului ungar, după ÎM Moldo-Ungară „RihPanGalFarma”, care activează din 1996.  Construcția celor două depozite la standarde europene (în Chișinău și Bălți) și lansarea rețelei proprii de 55 de  farmacii orientate social, i-au permis companiei să implementeze modelul vertical integrat de mișcare a medicamentelor – unic în Moldova. Astăzi pe piața farmaceutică locală nu există alte companii care să aibă un distribuitor propriu, care să efectueze achiziții directe de medicamente de la uzină, o reprezentanță oficială și o rețea de vânzări cu amănuntul de marcă. Acest sistem elimină apariția costurilor suplimentare în procedura de livrare a medicamentelor și sporirea prețului final al acestora în farmacii. În toate subdiviziunile sale din Moldova sunt angajați aproape 300 cetățeni moldoveni. Potrivit datelor Pharmaceutical Marketing Group, compania „Gedeon Richter” deja mai bine de 15 ani deține întâietatea pe piața farmaceutică din Moldova, unde în present activează peste 400 producători străini și locali.