Dr. Diana Coropceanu, medic neurolog-pediatru

Fenobarbitalul face parte din grupa de medicamente denumite „barbiturice” (sedative prescrise pacienților cu tulburări de somn sau alte boli mentale, pentru a-i calma și a-i ajuta să doarmă) și este folosit încă din anul 1902. Este un preparat medicamentos cu acţiune anticonvulsivantă (maladii caracterizate prin apariţia convulsiilor), sedativă, hipnotică, deprimantă.

Pentru ce afecțiuni este indicată administrarea fenobarbitalului?

Acest medicament este indicat la copii, adolescenţi, adulţi şi vârstnici. Se recomandă administrarea lui în stările de hiperexcitabilitate, afecţiuni medicale sau chirurgicale care necesită sedare, tulburări de somn, epilepsii, convulsii neonatale şi la sugari, crize generalizate, accese focale, adjuvant al fototerapiei in icterul neonatal(substanță administrată împreună cu altele pentru a-i amplifica acțiunea), ca inductor enzimatic hepatic şi coleretic, malarie.

Eficacitatea sa este îndoielnică în tratamentul crizelor atone (pierderea totală a tonusului pe toată musculatura sau numai la anumite segmente) şi al spasmelor infantile, absenţe şi moclonii(tulburare de mișcare periodică a membrelor).

Cum acționează fenobarbitalul?

Acţiunea fenobarbitalului se datorează creşterii fluxului ionilor de clor în neuroni, facilitează acţiunea inhibitoare a acidului gaba-aminobutiric, astfel diminuează hiperexcitabilitatea cerebrală. Acesta blochează direct influxul glutamatului, care excită creierul. Fenobarbitalul stabilizează membrana neuronilor afectaţi, reducând activitatea excesivă a creierului. Se metabolizează în ficat şi se excretă prin rinichi. Datorită acţiunii inductoare enzimatice, fenobarbitalul stimulează activitatea glucuroniltransferazei hepatice şi consecutiv, favorizează conjugarea bilirubinei, astfel, se stimulează secreţia biliară, având efect şi coleretic(substanță care stimulează secreția biliară a ficatului).

În doze mici produce sedare, calmare; în doze mari produce hipnoză, anestezie, comă, deces.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.