Redactor: Irina Papuc

Care sunt daunele provocate de erorile de medicație la nivel internațional se poate doar presupune astăzi. Date complete nu există acum, în special în țările sărace și în curs de dezvoltare. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății a lansat un apel global, prin care va încerca să responsabilizeze statele să-și dezvolte politici ce promovează consumul rațional de medicamente. În același timp, este nevoie de măsuri clare de reducere a erorilor de medicație în unitățile de îngrijiri medicale.

Astfel, în următorii cinci ani OMS își propune să reducă în jumătate numărul erorilor de administrare a medicamentelor, printr-un apel lansat ieri la nivel global. Acest lucru implică modalități de a îmbunătăți modul în care medicamentele sunt prescrise, distribuite și consumate, dar și creșterea gradului de conștientizare în rândul pacienților a riscurilor asociate cu utilizarea improprie a medicației.

Cu certitudine se cunoaște că în SUA zilnic se înregistrează cel puțin un deces din cauza erorilor de medicație, iar 1.3 de milioane de americani se aleg cu efecte adverse pe parcursul unui singur an. În multe state nu există date exacte cu privire la efectele adverse și impactul asupra anilor de viață, însă acestea ar urma să fie colectate în cadrul acestei inițiative. La nivel global, costurile asociate cu erorile de medicație au fost estimate la 42 de miliarde de dolari anual, sau aproape 1% din totalul cheltuielilor globale de sănătate.

„Cu toții ne așteptăm să ne simțim mai bine atunci când luăm medicamente și nu invers. În afară de pierderile umane, erorile de medicație înseamnă și o presiune enormă și inutilă asupra bugetelor de sănătate”, a declarat Margaret Chan, directorul general al OMS.

Erorile de administrare a medicamentelor se înregistrează și în instituțiile medicale, întrucât lucrătorii din domeniul sănătății pot face greșeli în prescrierea, eliberarea, prepararea sau administrarea greșită a medicamentelor sau a dozei recomandate.

Aceste erori pot avea loc din cauza oboselii lucrătorilor medicali, supraaglomerarea, lipsa de personal sau din cauza cunoștințelor precare. Cele mai multe riscuri apar din cauza incapacității sistemelor de sănătate de organizare și coordonare, în special atunci când mai mulți furnizori de servicii medicale sunt implicați în îngrijirea unui pacient.

În cadrul acestui apel, OMS solicită țărilor să ia măsuri prioritare pentru a aborda următorii factori-cheie: medicamentele cu un risc ridicat de vătămare dacă nu sunt utilizate în mod necorespunzător; pacienții care iau mai multe medicamente pentru diferite boli și stări și pacienții „în tranziție”.

Această provocare a OMS este a treia la nivel mondial și care se axează pe siguranța pacienților.

 

█  Articole relaționate:

Riscul Ibuprofenului. Specialiștii cer ieftinirea lui, pentru că ar putea provoca stop cardiac 

Un alt medicament retras din farmaciile din Moldova

Atenție - medicament interzis în Europa, vândut în farmaciile din Moldova