Autor: Silvia Rotaru

Sarcina este una dintre perioadele cele mai frumoase din viața unei femei, marele eveniment fiind așteptat de toată familia cu mare nerăbdare. Este un eveniment care schimbă viața unui cuplu în totalitate.

Și indiferent că sunteți la prima sarcină ori la a doua, cu siguranță vă interesează ce posibilități oferă maternitățile, unde găsiți cel mai bun ginecolog-obstetrician și cât vă costă nașterea. Noi v-am pregătit un material despre maternitățile din Municipiul Chișinău și condițiile pe care le oferă acestea ca să aveți o naștere cât mai ușoară.

Maternitățile publice

Institutul Mamei și a Copilului

Anual, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului se nasc în jur de 6.400 de copii. Sunt nașteri complicate, duplexuri, triplexuri, uneori și cvadrupleți. Numărul sarcinilor multiple a crescut și datorită procedurilor de reproducere asistată, adică fertilizării in vitro.

Numărul nașterilor naturale, fără complicații reprezintă doar 14%. Restul 86% sunt nașteri și sarcini cu riscuri pentru viața fătului sau a mamei. La Institutul Mamei și Copilului se nasc inclusiv bebeluși cu greutate foarte mică, de 500 de grame sau cu vârsta de doar 22 de săptămâni.

Condiții: Instituția oferă mai multe servicii: începând cu investigații obligatorii pentru conceperea unui copil, conduita sarcinii, naștere și îngrijire nou-născut. Foarte des cuplurile care nu pot concepe copii cer ajutorul Centrului de reproducere umană și genetică medicală din cadrul Institutului.

Săli de naștere: La Institutul Mamei și Copilului există două secții de naștere și două pentru lăuze. Două dintre ele au fost reparate capital, astfel încât viitoarele mămici se pot bucura de condiții adecvate, asemănătoare celor din maternitățile private. La fiecare două saloane, revine un duș comun. In alte două secții, reparațiile abia urmează. 

Trusa necesară pentru naștere – Maternitatea nu oferă gravidelor o trusă cu cele necesare pentru naștere, așa cum oferă, spre exemplu, maternitățile private. Viitoarele mămici le pregătesc singure. De obicei, fac acest lucru înainte să împlinească șapte luni de sarcină, când se consideră că fătul poate vrea oricând să se nască. De obicei, viitoatele mămici își pregătesc de-acasă un halat, ciupici, lenjerie de schimb și atribute de igienă personală, atât pentru ele, cât și pentru viitorul bebeluș. Maternitatea oferă strictul necesar, doar dacă mama nu a reușit să se asigure cu de toate de sine stătător.

Cine poate asista la naștere – soțul, sora, una dintre bunici sau pur și simplu o persoană apropiată. Totuși, aceste persoane trebuie să îndeplinească niște condiții. De exemplu nu trebuie să fie purtătoare ale vreunui virus sau vreunei infecții, pentru că pot pune în pericol atât sănătatea mamei, cât și a nou-născutului. Persoana prezentă în sala de naștere trebuie să-și asigure ciupici de cameră sau bahile.

Doar dacă femeia gravidă urmează să nască prin cezariană, nimeni dintre persoane terțe nu are voie să intre în sala de operații, unde curățenia și dezinfecția sunt foarte importante.

Alimentația: la Institutul Mamei și Copilului, mămicile care au născut primesc trei mese de bază și două gustări pe zi.

Vizitele: Este important ca persoanele care vin în vizită să respecte curățenia și igiena. Nu e voie ca mama și copilul să fie vizitați de mai multe persoane odată și de către alți copii.

Preț: Gravidele beneficiază de servicii medicale gratis, atât în timpul sarcinii, cât și în timpul nașterii și ulterior în perioada de lăuzie. Serviciile sunt asigurate de către Compania Națională de Asiguări în Medicină și pentru ele nu sunt stabilite taxe oficiale în acest sens.

Cursuri de pregătire: Tot la Institutul Mamei și Copilului este organizată Școala de pregătire prenatală a gravidelor - Sweet Mama. Cursurile se țin în zilele de miercuri și joi, începând cu ora 11.30 și durează până la 14.00. Gravidele trebuie să se înregistreze din timp, la numărul de telefon 079507975.

Cursurile cuprind teme despre:

  • Alimentația, igiena gravidei.  Aspectele psiho-emoționale ale sarcinii. 
  • Maternitatea/spitalul și nevoile femeii la naștere, bagajul mamei pentru spital, actele necesare. Stările de alarmă în timpul sarcinii.  Pregătirea perineului prin exerciții Kegel.  Tehnica respirației (metodă practică).
  • Naşterea normala şi perioadele ei. Temerile în timpul nașterii. De ce doare? Sursele și aspectele durerii. Comportamentul în timpul nașterii.  Eventuale complicații. Operația prin cezariană. (partea teoretică).
  • Metode de analgezie în naştere - exerciții coordonate de relaxare, respiraţie în timpul nașterii (partea practică).
  • Perioada de lăuzie.  Lactația. Metoda alăptării la sân. Contracepția postpartum. Igiena. Alimentația mamei care a născut. Modificările psihologice după naștere. Depresia postpartum: cauza, metode de profilaxie, etc.

Maternitatea Municipală Nr.1

Este cea mai mare maternitate din țară, care, anual, are la activ în jur de nouă mii de nașteri. Aici muncesc zilnic 55 de medici obstetricieni-ginecologi, care oferă servicii medicale de înaltă  performanță la capitolul obstetrică și ginecologie.

La maternitatea Nr.1 din Capitală activează singura secție de ginecologie septică din Moldova, unde sunt concentrate cele mai dificile cazuri cu complicații după naștere.

Centrul Perinatologic are și o secție consultativă care are rolul să monitorizeze și să consulte femeile cu sarcini complicate. Tot aici cuplurile beneficiază de consultații de planificare a sarcinii, genetică medicală, consiliere psihologică și asistență socio-legală.

Condiții: Responsabilii spun că la maternitatea lor, gravidelor le sunt asigurate condiţii prietenoase şi suport psiho-emoţional pe toată perioada naşterii şi lăuziei. De asemenea, este respectat dreptul pacientei la informare şi la luarea deciziilor privind diverse manevre medicale, investigaţii sau tratamente. Naşterea fiziologică se poate desfășura în poziția pe care o vrea gravida, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Săli de naștere: În Maternitatea Municipală nr.1 sunt trei secții pentru naștere, 20 de saloane pentru gravidele care se pregătesc de naștere și 48 de saloane - post-naștere. Pe lângă aceste secții, mai există câte un bloc operator pentru cazurile urgente.

Trusa necesară la naștere: Gravida trebuie să aibă cu ea strictul necesar, lucruri de igienă personală, scutece de unică folosință, scutece pentru adulți, absorbante, îmbrăcăminte pentru naștere, scutece pentru bebeluș și hăinuțe. Dacă nu mama nu le are, maternitatea asigură minimul necesar.

Asistarea la naștere: Și Spitalul Clinic Municipal Nr.1 susţine parteneriatul la naştere, astfel că gravidele pot beneficia de suportul unei persoane apropiate în momentul cel mai important.

Alimentația: Maternitatea oferă alimentație de patru ori pe zi, iar în ultima perioadă, responsabilii spun că încearcă să diversifice meniul.

Vizitele: Mămicile pot fi vizitate între orele 12:00 – 20:00.

Prețul: Și aici, oficial, nașterea e gratuită. Doar dacă mama e cetățean al altui stat trebuie să plătească o taxă de 700 de lei.

Cursuri de pregătire: : În fiecare zi de joi sunt organizate cursuri de instruire antenatală „Școala mamei” unde cuplurile sunt instruite cum să facă față noilor provocări, cum trebuie să procedeze în caz de urgențe, cum trebuie să se comporte în timpul travaliului și la naștere.

Maternitatea Municipală nr.2

Maternitatea Municipală nr.2 a fost înființată în 1950. Este o instituție specializată doar  pe nașteri naturale, fără complicații.  Anual aici vin pe lume în jur de 1.900 de copii.

Condiții: Maternitatea oferă toate condițiile necesare pentru o naștere ușoară și fără complicații. Saloanele sunt dotate cu echipamente performante, măsuțe, monitoare fetale. Una dintre sălile de naștere este dotată cu cadă care permite nașterea copilului în apă.

Săli de naștere: Există șase săli de naștere și două săli de operații.

Trusa necesară la naștere: Ca și în celelalte maternități publice, mămica trebuie să aibă cu ea lucruri pentru igiena personală: absorbante, scutece pentru adulți, pentru bebeluș, produse de îngrijire și igienă și hăinuțe pentru nou-născut.

 

Asistarea la naștere: E voie ca la naștere să asiste una dintre cele mai apropiate persoane, printre acestea soțul, mama, soacra, prietena sau prietenul.

Alimentația: sunt oferite trei mese pe zi

Vizitele: Sunt permise vizitele între ora 14:00-19:00

Prețul: Și la Maternitatea Municipală nr.2 nașterea copilului e gratuită. Procedura e asigurată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Cursuri de pregătire: Școala mamelor oferă cursuri gratuite pentru mămici, atât înainte de naștere cât și după naștere și oferă suport psihologic, inclusiv rudelor.

Citiți articolul integral pe Sanoteca.md, un produs E-Sănătate.MD