Autor: Irina Papuc
O familie ar urma să obțină despăgubiri în valoare de peste 500 de mii de lei, inclusiv materiale și moralele, în legătură cu un caz de malpraxis care ar fi avut loc în anul 2010 la Institutul Mamei și Copilului. Copilul tratat a fost diagnosticat cu surditate, deși anterior internării în spital era perfect sănătos.
Deși au trecut tocmai șapte ani de când a avut loc cazul, abia zilele trecute s-a expus prima instanță. Astfel, conform unei hotărâri a Judecătoriei Chișinău, Institutul Mamei și Copilului urmează să achite familiei 161.434 lei, ce reprezintă cheltuieli pentru procurarea dispozitivelor auditive, medicamentelor, consultațiilor medicilor, deplasărilor și cheltuielilor de transport, alți 163.453 de lei pentru întreținerea a două implanturi timp de trei ani, 17.900 de euro pentru două procesoare pentru sunet, precum și 200.000 lei, despăgubiri morale, plus cheltuielile de judecată. În total, este vorba despre peste 530.000 de lei.
Suma reprezintă doar a treia parte din ceea ce au solicitat părinții în instanță, adică 1 milion jumătate de lei, invocând și suferințele psihice la care a fost supusă întreaga familie pe parcursul celor șase ani.
Deocamdată nu este clar exact care au fost greșelile medicilor și cum copilul a ajuns la surditate. Anterior, într-un reportaj video, familia indica că de vină ar fi fost administrarea incorectă a unui antiobiotic extrem de puternic. Deoarece până acum s-a expus abia prima instanță, părțile care nu sunt de acord cu hotărârea o pot ataca în instanța ierarhic superioară, adică la Curtea de Apel.
Notă: Articolul a fost modificat prin excluderea datelor cu caracter personal ale familiei, la solicitarea acesteia!
█ Articole relaționate:
Cele mai frecvente erori comise de medicii din Moldova. Pe primul loc- metoda de tratament greșită