Autor: Parascovia Rogate

Aer mai curat în localurile de alimentație publică din Municipiul Chișinău, odată cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise. Un nou studiu, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS), demonstrează că aerul nu mai este periculos în localurile în care se fuma până la 31 mai 2016. Autorii studiului atenționează că în zadar consumatorii se amăgesc că narghileaua este mai puțin nocivă.

Pentru a monitoriza calitatea aerului, autorii studiului au vizitat 25 de localuri de alimentație publică, adică restaurante, cafenele și baruri din Municipiul Chișinău. În 11 dintre acestea consumatorii însă fumau, deși legea interzice acest lucru. Rezultatele măsurărilor au arătat că în localurile unde Legea Antitutun se respectă calitatea aerului este bună, iar unde se fumează - aerul este periculos pentru sănătate.

La modul practic, calitatea aerului a fost măsurată cu dispozitivul de monitorizare a particulelor SidePak Aerosol Monitor (aparat folosit în peste 60 de țări din lume pentru măsurarea poluării cu fumul de tutun, dar și cu produse din plante pentru fumat) pe parcursul a 30 de minute în fiecare local.

 „Fumatul poate ucide copilul nenăscut”. Cum va arăta ambalajul nou al pachetelor de țigări 

Mai exact, produsele din tutun, precum țigaretele, trabucurile și narghilele emit cantități mari de particule mici, care sunt inhalate și pătrund adânc în plămâni. Acestea au un impact negativ asupra sănătății oamenilor, iar autorii studiului au analizat care e cantitatea particulelor în localurile selectate.

„În 14 localuri unde nu se fuma calitatea aerului era de 14,7 µg/m3 (particule), ceea ce înseamnă că e bună (conform Indexului de clasament al calității aerului în SUA). În celelalte 11, unde se fuma, indicele calității era de 338 µg/m3, ceea ce arată că aerul din acele localuri este periculos pentru sănătate”, a declarat Ghenadie Țurcanu, unul dintre autorii studiului, în cadrul unei conferințe de presă.

De altfel, în anul 2013 Centrul PAS a mai realizat un astfel de studiu, iar comparativ cu acele date, în 11 localuri în care se fuma atunci, acum calitatea aerului este bună.

„Nivelul de poluare s-a redus de 27 de ori față de anul 2013 în acele încăperi. Dacă atunci calitatea aerului era periculoasă, acum nu mai este. Acesta este impactul Legii privind controlul tutunului asupra calității vieții, atât a angajaților, cât și a clienților acestor localuri”, a mai menționat Țurcanu.

Un aspect foarte important ține și de calitatea aerului inspirat când în împrejurimi se fumează narghilea. Studiul a demonstrat că nu există diferențe față de calitatea aerului atunci când în încăpere se fumează doar narghilea sau țigări. Riscul este la fel de mare. Pentru aceasta au fost analizate localuri în care se fumează doar țigarete, apoi țigarete și narghilea și localuri în care se fumează doar narghilea. În toate dintre acestea nivelul de concentrație de pulberi era peste 250 µg/m3, ceea ce înseamnă că sunt periculoase pentru sănătate.

 „Sper că vom putea face front comun cu deputații din Parlament pentru a nu permite modificarea Legii Antitutun”

De altfel, studiul a arătat că numărul de clienți ai localurilor nu a scăzut față de 2013, când se permitea fumatul în localuri, chiar dacă intenționat se încearcă a crea impresia că noile restricții afectează veniturile proprietarilor de localuri.

Vom preciza că studiul a fost realizat în orele de vârf de activitate a restaurantelor, cafenelelor și barurilor, în luna februarie 2017. Autorii studiului s-au asigurat că în localurile selecționate funcționau sisteme de ventilație a aerului.

Mai precizăm că particulele mici emise din produsele de tutun pătrund adânc în căile respiratorii și pot fi absorbite în sânge, iar persoanele care le inhalează, în special cele cu boli cardiovasculare și respiratorii, mai ales copiii, sunt afectați de aerul poluat de tutun.

 

 █ Articole relaționate: 

Aproape un an de când nu se mai fumează în localurile din Moldova. Cum au răspuns moldovenii la întrebările despre fumat

Țara care a urcat în topul țărilor cu cel mai bun control al fumatului 

Parlamentul e „afumat” de businessul țigărilor, cu voci regizate. „Sunt puțini, dar fac atâta lobby”