Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, în unele spitale raionale din țară, fiecare al doilea pacient internat de infarct de miocard acut decedează. Cifra este una îngrijorătoare, mai ales că în unele instituții rata deceselor prin această patologie depășește 50%.

Mai exact, potrivit datelor prezentate de Centrul PAS, în Clasamentul Spitalelor pentru anul 2015, în Spitalele Raionale din Anenii Noi, Hâncești, Ialoveni, Orhei, Rezina, și Strășeni, rata deceselor prin infarct miocardic acut este de peste 50%. În raionul Anenii Noi, indicatorul este de peste 60%, iar în Ialoveni - chiar de 100%.

Am contactat managerii acestor instituții medicale ca să ne explice cum stau lucrurile și de ce indicatorul este atât de mare. La Orhei, de exemplu, managerul instituției dă asigurări că rata deceselor este mai mică și anume de 43,9% din numărul total de persoane internate cu infarct miocardic acut în anul 2015. În cifre absolute este vorba despre 41 de persoane. Totuși, se pare că cifrele diferă din cauza metodei de calcul – rata deceselor urmează să fie raportată la totalul de persoane externate plus decedate de infarct miocardic acut în anul respectiv.
Maternitățile din Moldova unde se nasc cei mai puțini copii. „Nu știu cum am putea spori numărul nașterilor”

Managerul Spitalului Raional Orhei, Elena Palanciuc, spune că această problemă este în vizorul specialiștilor, iar de doi ani instituția participă în cadrul unui proiect, al cărui scop este de a reduce cu 10 la sută decesele prin infarct miocardic acut în raioanele Orhei, Cahul și Edineț.

„În timpul lucrului pentru scăderea acestui indicator am remarcat că pacienții, atunci când au infarct miocardic acut cer ajutorul medicilor prea târziu. De asemenea, medicii de familie se implică insuficient în diagnosticarea și redirecționarea acestor pacienți în instituțiile specializate. Motivul ar fi că unii specialiști nu cunosc simptomele infarctului miocardic. De altfel, posibil că nu toate satele dispun de electrocardiografe, la fel, precum nici de medici de familie”, a declarat pentru Sănătate INFO Elena Palanciuc, directorul Spitalului Raional Orhei.

Potrivit managerului rata deceselor prin infarct miocardic acut în spital a scăzut și a ajuns la 35,7%.

„Fostele echipe ale secțiilor de internare nu cunoșteau toate semnele de infarct miocardic. De asemenea, nu la toți pacienții din grupul de risc li se efectua electrocardiograma. Mai exact, secția de internare era un birou unde se scriau fișe și pacientul era îndreptat la specialiști. Acum, odată cu implimentarea Unităților de Primiri Urgențe (UPU) pacientul poate fi investigat în secția de internare. În ultimii ani, spitalul a fost dotat cu dispozitive medicale, iar personalul medical a fost instruit cum să gestioneze urgențele medicale, inclusiv cum se face diagnosticarea corectă a infarctului miocardic acut. Fiecare pacient care vine la internare este examinat la electrocardiograf. În consecință, din punct de vedere al depistări, indicatorul s-a îmbunătățit”, mai spune Palanciuc.

Specialista spune că cea mai mare greșeală este adresarea târzie a pacienților la medic. De exemplu în anul 2016, peste 41% dintre pacienții care s-au adresat la spital cu simptome de infarct miocardic acut au făcut-o după 24 de ore, pe când ar fi trebuit imediat. O altă problemă care încă le dă bătăi de cap specialiștilor este transportarea acestor pacienți la instițuțiile specializate din Chișinău pentru efectuarea intervențiilor chirugicale.

„În primele 12 ore de la diagnosticare pacientul cu infarct miocardic trebuie transportat la Novamed, Institutul de Cardiologie sau Spitalul Internațional Medpark. Avem grafic pe zile, în ce instituție îl direcționăm. Totuși, transportarea de la raion în aceste instituții nu este asigurată în țară și nu avem transport pentru asta. Ar fi bine să fie echipe mobile de intervenții în caz de urgențe majore pe lângă spitale. În cazul nostru, rudele achită serviciile centrului privat CALMED, care oferă o ambulanță foarte dotată ce duce pacienții din raioane în aceste instituții”, mai precizează Palanciuc.

 

De altfel, medicii din UPU Orhei au mers la diverse instruiri în România pentru acordarea primului ajutor, inclusiv în caz de infarct miocardic acut, iar asistentele medicale au învățat să efectueze electrocardiograme. De asemenea, această unitate a fost dotată și cu dispozitive medicale necesare pentru depistarea infarctului miocardic, în cadrul proiectului elvețian REPEMOL.

În Ialoveni, anul trecut au decedat din cauza miocardului acut trei persoane. Administrația instituției spune că pacienții aveau patologii cardiovasculare grave, iar decesul a fost subit.

„Noi nu internăm pacienții cu infarct miocardic acut. Acești pacineți sunt direcționați în instituțiile abilitate cu tehnologii de tratament moderne, precum Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie și Spitalul Internațional Medpark. În 2015, șapte pacineți cu infarct miocardic acut au fost direcționați în pentru tratament în Capitală. Alți trei pacienți, care au decedat în spital din cauza infarctului miocardic acut, aveau hipertensiune arterială înaltă și cardiopatie ischemică. Decesul lor a fost subit, iar cauza - depistată în urma analizelor patomorfologice”, explică Mihai Cotovan, directorul Spitalului Raional Ialoveni.

Cotovan spune că instituția ar mai avea nevoie de un cardiolog și, chiar dacă a fost organizat un concurs de angajare deja de un an, încă nimeni nu a aplicat. „În instituție avem electrocardiografe suficiente, precum și monitoare individuale pentru pacienți, care monitorizează dinamica tensiunii arteriale, frecvența cardiacă, pulsul și saturația de oxigen. De asemenea, avem posibilitatea să efectuăm testul Troponin, ca să depistăm infarctul miocardic”, adaugă Cotovan.

Potrivit datelor statistice oficiale anul trecut din cauza bolilor cardiovasculare au decedat aproape 22 de mii de moldoveni, dintre care 2.000 au fost din cauza infarctului miocardic acut. Cele mai multe cazuri- 130 - au avut loc în municipiul Bălți. Pe locul doi, cu 119 cazuri, se află raionul Cahul, urmat de Hâncești cu 88 de persoane decedate.

 

 Articole relaționate: