Redactor: Irina Miron

Numeroase femei care au trecut deja peste un infarct miocardic, își doresc să afle cum pot să își reia activitatea sexuală în siguranță, arată un studiu american.

Cercetătorii au întrebat mai multe doamne care au suferit un infarct de miocard și au constatat că multora dintre ele le este frică să își reînceapă viața sexuală și se întreabă dacă inima lor ar putea face față unui astfel de efort.

Unele femei au declarat că și partenerii lor sunt îngrijorați că sexul le-ar putea provoca un alt atac.

„A trebuit să îmi conving soțul că nu o să mor în pat”, a spus o femeie.

În ciuda acestor temeri, majoritatea femeilor au recunoscut că au început să facă sex din nou  după patru săptămâni de la infarct, asta pentru că și-au dorit să se reîntoarcă la viața normală.

În același timp, cele mai multe femei au spus că doctorii nu le-au sfătuit dacă după infarct, să își reia sau nu viața sexuală.  

„Cardiologii încearcă să salveze vieți. Ei sunt preocupați de inima pacientului”, a precizat Emily Abramsohm, unul dintre cercetătorii studiului.

„Cardiologii ar putea reduce preocupările pacienților, vorbindu-le acestora despre sexul după infarct miocardic. La rândul lor, femeile ar trebui să știe că nu e o problemă să întrebi medicul orice”, a mai spus Abramsohn.

Deși aproximativ un  sfert dintre bărbați și aproape jumătate dintre femei au mărturisit că înainte de infarct, au avut o viață sexuală activă, doar 47% dintre bărbați și 35% dintre femei susțin că au primit sfaturi din partea doctorilor referitoare la momentul în care și-ar putea relua activitatea sexuală fără probleme.

S-ar putea ca unor medici nici să nu le treacă prin cap să stea de vorbă cu pacientele mai în vârstă, participantele la studiu fiind de 60 de ani. Totuși, studiile au demonstrat că viața sexuală este extrem de importantă atât pentru bărbații cât și pentru femeile vârstnice.

Reprezentanții Asociației Americane de Cardiologie  susțin că sexul nu este periculos pentru pacienții care au suferit un infarct. Totuși, cei aflați în stare instabilă ori au simptome severe, ar trebui tratați înainte să își reînceapă activitatea sexuală.

Specialiștii Asociației Americane de Cardiologie ne asigură că infarctul poate surveni mai rar în timpul unei partide de amor, deoarece activitatea sexuală este relativ scurtă ca și durată.

Studiul realizat este unul mic și s-ar putea ca punctele de vedere ale celor care au participat la sondaj, să nu reflecte părerea majorității femeilor. 

 

Articole relaționate:

Misterele de sănătate ale femeilor. Răspunsuri la cele mai obișnuite întrebări

Și femeile chelesc. Cum poate fi prevenit procesul

Femeile după 39 de ani pot rămâne însărcinate la fel de ușor ca cele de 27